НОВИНИ


Отбелязваме Световния ден за борба с рака

0 3990 04.02.2024
Отбелязваме Световния ден за борба с рака
БГНЕС

Отбелязваме Световния ден за борба с рака. Мотото на деня за периода 2022-2024 г. е "Да затворим пропастта в здравеопазването" и е насочено към идеята, че са нужни усилия на всички нива в здравеопазването, за да се преодолеят съществуващите неравенства в достъпа до здравни грижи, включително във връзка с превенцията и лечението на онкологичните заболявания.


Европейската комисия предложи препоръка в подкрепа на усилията на страните членки за предотвратяване на раковите заболявания посредством ваксинация. Препоръката стимулира навлизането на две основни ваксинации, които могат да предотвратят вирусни инфекции, създаващи риск от рак - срещу човешки папиломавирус (HPV) и вируса на хепатит B (HBV). Предполага се, че около 40% от случаите на рак в ЕС са предотвратими. Според публикуван на 31 януари тази година нов доклад обаче едва около 5% от общите разходи за здравеопазване през 2021 г. са били предназначени за профилактика.Според данни на Националния статистически институт за 2022 година 16 301 българи са починали от рак, посочи преди дни Българското онкологично научно дружество (БОНД). Последното издание на статистическия годишник за здравеопазване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че за същия период новооткритите заболявания от злокачествени новообразувания наброяват 26 235, уточняват от БОНД.

 

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака. Целта е да се повиши информираността на международната общност за заболяването, да бъдат предприети мерки за борба с рака в световен мащаб, както и да бъде подобрен начинът на живот на хората с това заболяване.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама