НОВИНИ


Зърнарят Илия Проданов: Заплашени сме от фалити, най-големият проблем са средните стопанства

18 4074 04.02.2024
Зърнарят Илия Проданов: Заплашени сме от фалити, най-големият проблем са средните стопанства
Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов Стопкадър: bTV

„Заплашени сме от фалити със сигурност. Най-големият проблем са средните стопанства, които са основна част от земеделието в България, а това никога не е било. Досега винаги са страдали или най-малките, или най-големите. Ако не бъдем удовлетворени, излизаме на протести и ще затворим 85 точки в страната от вторник“.


Това заяви в ефира на bTV председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов.

 

Исканията им са три групи:

 

„Първата част са международните позиции на България в ЕС в защита на българските производители – дерогации по зелените изисквания, защита на българския интерес при търговията с Украйна. Втората група са законодателните искания“, посочи Проданов. 

 

За първи сега те настояват и за финансова подкрепа. „Ефектът от войната в Украйна не е винаги директен с внос в България, защото у нас ечемик и пшеница не се внася. Ефектът е от една страна високата себестойност, от друга страна - ниските цени на пазарите, които са международни. При пшеницата загубата тази година се изчислява между 47 и 53 лв. на декар в зависимост от региона, като в нея е изчислена и субсидията, която получаваме, т.е. въпреки субсидията остават 47 лв. загуба на декар. Общата загуба за сектора в петте култури е над 2 млрд. лв. Наясно сме, че няма бюджет, но поне някаква част да поеме – 20 лв. на декар. Имаме и сериозно забавяне на плащанията на субсидиите тази година“, уточни председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

 

От асоциацията се разграничават от организациите, които поискаха оставката на земеделския министър и които излизат на протест в понеделник.

 

„Към момента решението в декларацията са конкретни искания, които касаят земеделския сектор, политически такива нямаме. Нямаме решение за искане на оставката на Кирил Вътев. Би ни накарало, ако самият министър като наш принципал не защитава интересите на земеделския бранш пред правителството, Народното събрание и ЕС“, отбеляза зърнарят.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама