НОВИНИ


Израелската армия: От 7 октомври сме поразили над 50 цели на "Хизбула" в Сирия

7 4155 04.02.2024
Израелската армия: От 7 октомври сме поразили над 50 цели на
БГНЕС

Израелската армия съобщи днес, че от избухването на войната в Газа на 7 октомври е поразила повече от 50 цели в Сирия, свързани с подкрепяното от Иран ливанско движение "Хизбула", предаде Ройтерс.


Това беше съобщено на брифинг на главния военен говорител контраадмирал Даниел Хагари. На брифинга бяха обсъдени главно усилията за отблъскване на атаките на "Хизбула", предприети в знак на солидарност с Хамас, което е отклонение от обичайната сдържаност на Израел по отношение на операциите в Сирия. „Навсякъде, където е "Хизбула", ще бъдем и ние. Ще предприемем действия навсякъде в Близкия изток, където се изисква", категоричен бе Хагари.

 

Израелските военни са атакували 34 000 цели на "Хизбула" в Ливан, включително 120 гранични постове за наблюдение, 40 тайни склада за ракети и други оръжия и повече от 40 командни центъра, отбеляза Хагари. Той определи броя на убитите врагове на повече от 200.

 


Хагари допълни, че Израел е разположил три армейски дивизии по протежение на ливанската граница, предполагайки, че "Хизбула" ще се намеси, след като палестинските радикали от Хамас предприеха предизвикалото шок трансгранично нападение на 7 октомври, което провокира войната в ивицата Газа.

 

След като евакуира десетки хиляди жители от северните райони, Израел заплаши да ескалира сраженията с Ливан, ако "Хизбула" не се оттегли от границата, и потърси западна помощ за намиране на дипломатическо решение в Бейрут, припомня Ройтерс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама