НОВИНИ


Земеделците преговарят с управляващите, настояват за компенсации от 500 млн. лв.

4 5584 04.02.2024
Земеделците преговарят с управляващите, настояват за компенсации от 500 млн. лв.
Земеделският министър Кирил Вътев БГНЕС

Държавата трябва да отговори днес на фермерите дали ще им осигури исканите от тях допълнителни 500 милиона лева. Това е така наречената украинска помощ за сектори, засегнати от навлизането на по-евтина продукция на българския пазар.


В днешната среща в Министерския съвет участват както министър-председателят, така и министрите на земеделието Кирил Вътев и на финансите Асен Василев. “Ние компромисите сме ги направили, когато сме писали декларацията с исканията, така че повече на такива не сме готови. Ще изслушаме какво ще ни предложат, ще обсъдим помежду си и ще решим”. Това заяви председателят на Съюза на зърнопроизводителите Илия Проданов.

 

“Анонсът и на предишната среща беше да присъства и финансовият министър Василев, надяваме се поне тази среща да бъде с него, защото в крайна сметка той борави с финансите”, отбеляза Цветан Цеков от Браншовата камара “Плодове и зеленчуци”.



Пред МС за стачна готовност се обявиха и пчеларите, които не са поканени на срещата между властта и земеделския сектор. “От цялата страна пътуват и други хора от сектора за “мирна разходка” пред МС. Много опити направихме да бъдем поканени на срещата, но не можем да разберем защо не сме. Днес ще покажем на властта, че сектор пчеларство съществува все още, а проблемите са огромни,” каза Димитър Ганчев, представител на сектор “Пчеларство”, цитиран от БНР.

 

Министър Вътев вече подчерта, че е съгласен с част от исканията на фермерите: "И аз бих застанал до техния протест срещу усложненията, които им причиняват зелените изисквания и ги правят нерантабилни на пазара и срещу намерението да бъдат атакувани от нелоялна конкуренция с дъмпивгов внос - от трети страни, не само Украйна", уточни той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама