НОВИНИ


Министър-председателят: Отпускат се 150 млн. лева за земеделците

9 7970 04.02.2024
Министър-председателят: Отпускат се 150 млн. лева за земеделците
Министър-председателят акад. Николай Денков БГНЕС

Отпускат се 150 милиона лева за земеделците. Това заяви министър-председателят академик Николай Денков днес след среща с представители на браншови организации на земеделски производители.


"Проведохме конструктивни разговори, направихме предложения за подпомагане на земеделците на базата на гарантиран бюджет, който се основава на преструктуриране на разходи, в рамките на наличните средства. Разделени са отраслите - зърнопроизводство и мляко, месо, плодове, зеленчуци, мед, маслодайна роза, лозя. И в двата са предложени различни подходи", обясни премиерът.

 

По думите му по отношение на зърнопроизводителите ще бъдат подпомогнати само стопанства, които могат да докажат, че имат загуба за 2023 г."Това ще стане чрез подаване на декларации в НАП до края на февруари. Предложена е схема за подпомагане на губещите. По отношение на другия сектор чрез преструктуриране на разходи са осигурени 150 млн. лева, които ще бъдат разпределени по формули, които са разумни. Срокът на тези средства е до 30 юни. Отделно стана дума за това, че има налични пари в ДФ "Земеделие", с които да се вземат заеми, където спешно са необходими оборотни средства", каза още акад. Денков.

 

Според него не е обсъждана оставката на земеделския министър. "При готови текстове на законови промени, аз ще поема политическия разговор с лидерите и останалите министерства, за да се придвижат максимално бързо", коментира акад. Денков. И допълни, че в понеделник на командировка в САЩ заминават министрите на финансите, енергетиката и икономиката.

 


Земеделците изтъкнаха от своя страна, че тази вечер предложенията ще бъдат обсъдени и утре ще предоставят отговор дали приемат условията. В понеделник в 11 ч. на пресконференция хората от сектора ще съобщят решението си и дали протестите в бранша остават.

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама