НОВИНИ


Магистрат за Нотариуса: Шокиращо е такова чувство за безнаказаност. Ще стигне ли разследването до дъното?

6 4230 05.02.2024
Магистрат за Нотариуса: Шокиращо е такова чувство за безнаказаност. Ще стигне ли разследването до дъното?

Шокиращо е това чувство на безнаказаност - да заплашваш съдии по време на съдебни заседания, които са публични и се записват.


Това заяви пред Нова телевизия Даниела Марчева  от Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет. Тя е участвала в изслушването на Цветко Лазаров и Владислава Цариградска - магистратите, които твърдят, че са били изнудвани и заплашвани от убития в столичния кв. “Горна Баня” Мартин Божанов - Нотариуса. 



"Мартин Божанов - Нотариуса е почти митична личност, за която всички сме чували във връзка с много дела. Около разследването на Антикорупционния фонд се разчу за него. Един човек, който се е нарекъл нотариус, си позволяваше да влиза в съдебна зала и да заплашва съдии. Имал е толкова стабилен гръб, че не се е притеснявал - вероятно не само в прокуратурата, но и сред политиците. Чувала съм, че е главатар на имотната мафия”, заяви вчера по Нова телевизия съдия Нели Куцкова.

 

“Зад Мартин Божанов не мисля, че е имало един човек, аз подозирам, че това са структури, функциониращи от десетилетия. Вероятно ще продължат да функционират още толкова, ако не се проведе истинско разследване, защото личността на Божанов, както и моята са без значение”, коментира на свой ред самата съдийка Владислава Цариградска. Цариградска попада в полезрението на Нотариуса заради дело, по което работи. 

 

Даниела Марчева коментира, че в 20-годишната си кариера на магистрат не се е сблъсквала с толкова немислимо поведение, каквото демонстрира Мартин Божанов.



“Заплахите към колегите присъстват включително в открити съдебни заседания, които са публични и се записват. За мен беше шокиращо. Това чувство на безнаказаност – да заплашваш съдии по време на съдебни заседания, пред други хора, е немислимо поведение”, коментира Марчева. 

 

Правосъдният министър Атанас Славов коментира, че разследването на дейността му може и никога да не стигне до дъното на схемите. Още миналата година министърът поискал информация дали Нотариуса е заплашвал наистина магистрати и дали се водят разследвания за това.

 

"Получих информация, че има производства, по които се работи. Въпросът е на кой етап са тези разследвания. Моите въпроси бяха конкретно свързани със заплахите срещу магистрати", каза Славов пред Нова телевизия.

 

Той поиска разследването да изясни кои магистрати са имали достъп до закрития клуб на Мартин Божанов в близост до сградата на бившия Специализиран наказателен съд. Твърди се, че там са давани подкупи и поръчки как да бъдат решени определени дела.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама