НОВИНИ


Министър Славов: Никой главен прокурор вече няма да е господ

6 3665 05.02.2024
Министър Славов: Никой главен прокурор вече няма да е господ
БГНЕС

Всички тези и твърдения трябва да бъдат изяснени. Ако е имало магистрати, които са били в клуба му - кой са били те, защотото това е нарушаване на техния интегритет и независимост. Това заяви министърът на правосъдието Атанас Славов в ефира на Нова телевизия по повод убийството на Мартин Божанов - Нотариуса.


Той заяви, че лятото са направили изслушване на казуса "Седемте джуджета", разкриха се някакви подробности. 

Разследването на Мартин Божанов - Нотариуса и дейността му преди да бъде убит се случва толкова бавно, че никога може да не бъде разплетено, каза министър Славов. Още миналата година той е поискал информация дали Нотариуса е заплашвал наистина магистрати и дали се водят разследвания за това.

 

"Получих информация, че има производства, по които се работи. Въпросът е на кой етап са тези разследвания. Моите въпроси бяха конкретно свързани със заплахите срещу магистрати", каза Славов. Както стана известно Божанов е отправял заплахи към съдиите Владимира Цариградска и Цветко Лазаров, както и срещу няколко прокурори и на тях им е била поставена охрана.

Атанас Славов поиска и разследването да изясни кои магистрати са имали достъп до закрития клуб на Мартин Божанов в близост до сградата на бившия Специализиран наказателен съд. Според журналистически разследвания Нотариуса е имал клуб с ограничен достъп, където всъщност са давани подкупи и поръчки как да бъдат решени определени дела. Според Славов изясняването кои магистрати са влизали в този клуб е работа на разследващите, но имало и алтернативен път новият Висш съдебен съвет да се занимае с проверката.

 

"Досега не е понесена отговорност, защото досегашната структура на ВСС не позволяваше да се носи отговорност. Новият формат след промените в конституцията се надявам да има много по-силни правомощия. Никой главен прокурор вече няма да е господ", каза още Атанас Славов.

Сезирала съм съдийската колегия през 2021 г. На 5 февруари 2020 г. колегията изслуша Владислава Цариградска и Цветко Лазаров. Те се оплакаха от натиск и опити за дискредитиране и заплахи срещу семействата им. Това, което споделиха пред колегията беше много шокиращо.

 

Имам над 20-годишен стаж, никога не съм се сблъсквала с подобно поведение. Всички прояви са недопустими. Но има заплахи дори в открити съдебни заседания, които са открити и се записват. Това показва чувство за безнаказаност", разказа пък Даниела Марчева от съдийската колегия на ВСС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама