НОВИНИ


АКФ иска специална комисия в НС да бистри фактите около дейността на Нотариуса

3 3539 05.02.2024
АКФ иска специална комисия в НС да бистри фактите около дейността на Нотариуса

Антикорупционният фонд поиска с писмо до парламента създаването на специална комисия в НС, която да бистри всички факти и обстоятелства около дейността на убития Мартин Божанов - Нотариуса. 


През последните няколко дни се изнасят потресаващи факти за Божанов, чието име се замесва в имотни измами, изнудване и заплахи спрямо магистрати.

 

“Като гражданска организация с опит в областта на антикорупционните разследвания и мониторинг на работата на антикорупционните институции виждаме риск от поредното недопустимо пренебрегване на проблема чрез формално, повърхностно и избирателно разследване от лица, които потенциално са замесени индиректно или директно в тези схеми на влияние”, посочват от АКФ. От там са категорични, че създаването на комисия в парламента може да допринесе значително за осветяване на нерегламентирано влияние в правосъдната система и да предотврати прикриването на поредните престъпления срещу правосъдието.

 

Тази сутрин в ефира на Нова телевизия правосъдният министър Атанас Славов коментира, че разследването на дейността му може и никога да не стигне до дъното на схемите. Още миналата година министърът поискал информация дали Нотариуса е заплашвал наистина магистрати и дали се водят разследвания за това. Магистратите Цветко Лазаров и Владислава Цариградска заявиха след убийството на Мартин Божанов, че са били изнудвани и заплашвани. Съдия Нели Куцкова посочи, че вероятно е имал “стабилен гръб”, вероятно в прокуратурата и политическите среди.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама