НОВИНИ


Иван Бакалов за Нотариуса: Понеже прокуратурата се изпусна, че вече се били готвели да го арестуват… го убиват

5 4559 05.02.2024
Иван Бакалов за Нотариуса: Понеже прокуратурата се изпусна, че вече се били готвели да го арестуват… го убиват
личен архив

Мартин Нотариуса е убит не за да може някой да си отмъсти, че му е откраднал имота, а защото знае много тайни, много поръчки от много високо ниво. И понеже прокуратурата се изпусна, че вече се били готвели да го арестуват… го убиват. Значи точно да го арестуват и да се разприказва. 


Така журналистът Иван Бакалов обясни пред Дарик вероятната причина за показния разстрел на Мартин Божанов – Нотариуса, който бе убит в София миналата сряда.

 

Бакалов припомни, че със сходна дейност – търговия с влияние и рекет на магистрати, се е занимавал и друг Петьо Петров, известен като Пепи Еврото – бивш шеф на Столичното следствие.

„Но Еврото избяга предупреден“, припомни журналистът. Петьо Петров е в неизвестност от миналата пролет.

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията направи друг прочит на евентуалните причини за убийството на Нотариуса. Според него разстрелът е поръчан, защото Мартин Божанов „просто е щял да продължи да си прави посредничествата“ и е „засегнал някакъв значим интерес с другите посредници“.

 

Безлов коментира, че поръчковите убийства у нас са намалели в сравнение с периода отпреди 15 години. Една от причините е, че старите групи за „мокри поръчки“ вече ги няма и че този престъпен бизнес е станал скъп, а намирането на „качествен извършител“ – трудно.

Според Иван Бакалов у нас битува „култура на безнаказаност“. За пример даде и назначението на съпругата на убития Божанов в ГДБОП, откъдето е уволнена, а впоследствие възстановена на работа.

 

ГДБОП Бакалов определи като „пробита бъчва“, а прокуратурата окачестви като „бухалка с участието на Нотариуса“.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама