НОВИНИ


Руският кандидат-президент Борис Надеждин вероятно ще бъде дисквалифициран от надпреварата

10 3974 05.02.2024
Руският кандидат-президент Борис Надеждин вероятно ще бъде дисквалифициран от надпреварата
Кандидатът за президент на Руската федерация Борис Надеждин БГНЕС

Кандидатът за президент на Русия Борис Надеждин, който се обяви открито против войната в Украйна, заяви днес, че работна група на Централната избирателна комисия (ЦИК) на Руската федерация е установила, че 15 процента от подписите, представени в подкрепа на кандидатурата му, са невалидни, съобщи Ройтерс.


Този дял е три пъти по-висок от допустимия процент на грешка и ако данните бъдат потвърдени, това ще даде основание на ЦИК да дисквалифицира Надеждин.

 

Очаква се Комисията да се произнесе окончателно по въпроса в сряда, информира говорителят на кандидата, който желае да се изправи срещу президента Владимир Путин на изборите другия месец.



Миналата седмица Надеждин внесе в ЦИК списък с подписите на над 100 000 свои симпатизанти от цялата страна, за да бъде допуснат до участие в изборите.

 

В петък комисията съобщи, че първоначалният й анализ на подписите е показал, че някои от тези хора са починали.

 

Кампанията на Надеждин привлече международното внимание заради яростното му противопоставяне на това, което Кремъл определя като "специална военна операция" в Украйна. Руският опозиционен политик твърди, че Путин е направил "фатална грешка", като я е започнал, и обещава да сложи край на конфликта посредством преговори, припомня Ройтерс.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама