НОВИНИ


Акад. Денков: Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които е възможно да се окажат на печалба

15 4650 05.02.2024
Акад. Денков: Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които е възможно да се окажат на печалба
Министър-председателят акад. Николай Денков БГНЕС

"Няма никакви основания за протестите на земеделците. Неслучайно се организират преди предстоящата ротация на кабинета. Очакваме да продължим диалога със зърнопроизводителите, за да уточним текста и да подпишем новия меморандум за съвместни действия, съгласуван с тях."


Това заяви министър-председателят акад. Николай Денков на съвместен брифинг с министърът на земеделието и храните Кирил Вътев в Министерския съвет.

 

„Подаването на годишна данъчна декларация е задължение за всеки бизнес. Нежеланието на зърнопроизводителите да докажат загубите си за 2023 г. е необяснимо, за да се възползват от предложението на кабинета за допълнителна финансова подкрепа”, посочи Денков.

 


По думите му правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които е възможно да се окажат на печалба през 2023 г. „Това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната”, подчерта премиерът.

 

Той изтъкна, че данни на НАП сочат, че зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните години. „Земеделските стопани са получили общо над 3 млрд. лв. през 2023 г. европейско и национално финансиране по различни програми и мерки”.

 


Акад. Денков отбеляза, че в дискусия със земеделските производители са набелязани редица промени в законите.

 

„Исканията за оставката на министър Вътев очевидно са политически. Тъй като документите, които бяха показани, аз прочетох декларацията, която те са представили, са несъстоятелни", смята премиерът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама