НОВИНИ


Нидерландия ще осигури допълнителни 6 изтребителя F-16 за Украйна

4 3946 05.02.2024
Нидерландия ще осигури допълнителни 6 изтребителя F-16 за Украйна
БГНЕС

Министерството на отбраната на Нидерландия обяви, че ще предостави допълнителни 6 изтребителя F-16 за Украйна. С това общият брой на доставени самолети от Амстердам се увеличава на 24.


Първоначално изтребителите са били част от преговори за покупка между министерството и фирмата Draken international. Продажбата не се осъществява и правителството реши да предостави изтребителите на Украйна.

 

Кабинетът в оставка обяви през декември, че ще подготви осемнадесет изтребителя F-16 за доставка в Украйна. Към тази бройка сега биват добавени още шест. 24-те самолета ще бъдат доставени в Украйна веднага щом правителството в Киев изпълни определени условия, които включват наличие на обучен персонал и правилна инфраструктура. Редица изтребители са в процес на основна поддръжка.

 


Нидерландия разполага с още осемнадесет изтребителя F-16, които са предназначени за тренировъчен център в Румъния. Тези самолети остават собственост на Нидерландия. Там пилоти от Украйна, но и от държавите членки на НАТО в Източна Европа, се обучават да управляват F-16. Обучението се осигурява от производителя Локхийд Мартин (Lockheed Martin), който също така отговаря за поддръжката на изтребителите.
 

Украйна вече е получила обещания за около 60 F-16.
 

В продължение на много години F-16 беше най-важната част от Кралските военновъздушни сили на Нидерландия. Тази роля е поета от F-35.

 


 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама