НОВИНИ


Мария Габриел: Приемането на България и Румъния в Шенген ще допринесе за развитието на целия регион и Европа

5 3891 05.02.2024
Мария Габриел: Приемането на България и Румъния в Шенген ще допринесе за развитието на целия регион и Европа
МВнР

"Приемането на България и Румъния в Шенген е значим съвместен успех и ще допринесе за развитието на целия регион и Европа."


Това заяви вицепремиерът и външен министър Мария Габриел след среща с румънската си колега. Отбеляза и, че това е първо официално посещение на външен министър на Румъния от повече от десет години в България.

 

Букурещ ще продължи да работи в тясно сътрудничество със София за решение за премахване на вътрешните сухопътни граници в Европейския съюз, беше изводът след срещата. 



Румънската външна министърка се срещна и с държавния глава Румен Радев, с когото постигнаха консенсус относно позицията, че влизането ни в Шенген няма алтернатива и е общ приоритет за двете страни.

 

"Съвместните усилия ще продължат активно и през тази година, за да може страните ни възможно най-скоро да постигнат дата за премахване на проверките и по сухопътните граници в контекста на членството ни в Шенген. България и Румъния са доказали, че с общи, добре координирани усилия, можем да постигнем значими цели", посочи Мария Габриел.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама