НОВИНИ


На ръба на изнудването: Зърнарите блокират възлови пътища в цялата страна

10 3887 06.02.2024
На ръба на изнудването: Зърнарите блокират възлови пътища в цялата страна
БГНЕС

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) започва безсрочни протестни действия в 10:00 часа днес. След състоялата се среща на 4 февруари в Министерски съвет (МС) между бранша и властта регионалните сдружения от НАЗ единодушно взели решение, че предложението на държавата е "незадоволително и неприемливо", съобщават зърнарите.


"В методиката на подпомагане, която беше представена в МС, липсва компетентна икономическа експертиза, тъй като годишната данъчна декларация за последната година категорично не може да покаже загубите на земеделските производители, които нарастват през последните три години", заявяват от НАЗ.Асоциацията настоява "да се преразгледа предложението за разпределение на помощите и бюджета, които биха възпрепятствали масови фалити в българското земеделие, както и за ясни гаранции за законодателни промени, поети от лидерите на парламентарните групи, които от своя страна ще гарантират устойчивост на сектора".

 

Обобщено - зърнарите отново възнамеряват да изнудват държавата, докато не им осигури възможност да работят в среда без конкуренция. И не само това - докато работят без конкуренция, но и получават европейски средства за това. Голямата болка за тях пък е вносът от Украйна. 

 

Точките, на които ще бъдат блокирани възлови пътища в цялата страна от 10:00 до 12:00 часа, са отбелязани на приложената карта.


.

 

НАЗ настоява също за "отстояване на твърда позиция за защита на българското производство при предоговарянето на регламента за либерализирана търговия с Украйна, т. нар. Регламент за автономни търговски мерки (АТМ), като се предотврати повторна заплаха за родното производство на зърнени и маслодайни култури чрез включване в регламента на защитни мерки, лицензионни режими и квоти за вносните суровини"."Правителството не може да подпомага зърнопроизводители, които може да се окажат на печалба за 2023 г., нито с държавни, нито с европейски средства", заяви премиерът Николай Денков на брифинг, който даде заедно с министъра на земеделието Кирил Вътев в Министерския съвет снощи. Премиерът изрази недоумение защо зърнопроизводителите не желаят да докажат евентуални загуби през данъчните си декларации, които така или иначе са длъжни да подадат.

 

По думите му това противоречи на икономическата логика, на правилата и на правата и интересите на останалите хора в страната.

 

Според премиера, по данни на Националната агенция за приходите, зърнопроизводството е сред най-печелившите сектори през последните няколко години, като за 2021 г. са декларирани печалби от над 2 милиарда лева, а за 2022 г. – 3 милиарда лева.

 

По думите на Денков няма основания за протести. Той изрази очакване в следващите дни диалогът със зърнопроизводителите да бъде продължен, да бъде уточнен текстът и да бъде подписан новият меморандум за съвместни действия, чиито точки вече са били уточнени на срещата в неделя. "Всеки ден в протести забавя възможността да подпомогнем точно тези производители, които наистина в момента са в нужда", каза още премиерът.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама