НОВИНИ


Боряна Димитрова: Проектът "3-ти март" - наименование от типа "Единна Русия"

10 3749 06.02.2024
Боряна Димитрова: Проектът
Боряна Димитрова БГНЕС

Ако оприличим т.нар. сглобка с акционерно дружество, в което всеки е влязъл с определени акции, в момента, когато ще се раздават дивиденти - на 6-и март (когато ще е ротацията - б.р.), всеки иска да усили своите позиции. Според Боряна Димитрова, когато и да тръгне проектът "3-ти март", свързващ се с Румен Радев, ще бъде с фалстарт и с малшанс.


Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч" и добави:Според Боряна Димитрова, когато и да тръгне проектът "3-ти март", свързващ се с Румен Радев, ще бъде с фалстарт и с малшанс:

 

"Ако един национален празник, имащ същина да обединява, ти го вземеш като име за една от политическите сили, това означава противоречие в самото него. Прилича на наименование от типа "Единна Русия". Така се изявява месианска претенция, че този проект няма да е един от многото политически проекти в една демократична страна, а нещо като метапроект над всички останали, което означава, че въобще не се вписва в разбирането на партиите в демократичното политическо пространство, а е с претенциите на партиите на властта, каквито сме виждали. ... Фалстартът в този проект е, че той не може да обясни основанията, поради които приема това име".

 

По думите ѝ малшансът на проекта "3-ти март" е, че на хоризонта не се задават национални избори."Очевидно и двете страни в сглобката - и ПП-ДБ, и ГЕРБ-СДС - имат своите претенции за поста на външния министър", смята тя относно ротацията. 

 

По думите ѝ процесите преди ротацията са комбина от несигурности, която може да доведе до различни лавинообразни ефекти:

 

"Първата степен на несигурност е на личностно равнище - кой какъв министерски пост ще запази, какви нови лица могат да влязат в правителството, сега на масата се постави и въпросът за външният министър. Следващото ниво на несигурност е по отношение на редица ключови политици. Следват редица назначения в регулаторните органи, председател на Народното събрание, представители в Европарламента. Това поражда следващо ниво на несигурност, където виждаме, че от слухове и догадки се заформят минискандали. На трето място е напрежението между партньорите в т.нар. сглобка".

 

Боряна Димитрова изказа мнение, че би следвало вече да има споразумение между формациите в т.нар. сглобка:"Ако по някакви причини не се готвят след тази ротация да бъде прекратена дейността на тази коалиция, би следвало да има споразумение. Не бих се учудила, ако в рамките на договореностите, които ще се обсъждат, бъде поставен и въпросът за евентуално споразумение. Би било белег за несигурност, ако няма споразумение. Това би означавало една широко отворена врата за липса на последваща ротация".

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама