НОВИНИ


Как Нотариуса заплашва магистрати? ПП искат изслушване на Сарафов

14 12218 06.02.2024
Как Нотариуса заплашва магистрати? ПП искат изслушване на Сарафов
Борислав Сарафов БГНЕС

Изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов да бъде изслушан в Народното събрание във връзка за разкритията на рекет и изнудване към български магистрати от страна на убития Мартин Божанов - за това настояват от парламентарната група на "Продължаваме Промяната - Демократична България". Те подкрепят и идеята на Антикорупционния фонд да бъде създадена парламентарна комисия, която да разгледа фактите около дейността на Божанов.


"Миналата седмица в страната се случи поредното поръчково убийство, свързвано в публичното пространство с подозрения не само за разчистване на сметки в престъпния свят, но и за отстраняване на неудобен свидетел, който би могъл да разкрие порочни и престъпни факти за корупция в съдебната власт", се казва в позицията на "Продължаваме промяната", публикувана във Facebook. 





"Показанията и разкритията, които в последствие съдия Владислава Цариградска направи в национален ефир, ни дават силно основание за безпокойство.

 

Затова предлагаме в Народното събрание на основание чл. 26 от ПОДНС да бъде изслушан изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов, както и съгласно предложението на Антикорупционния фонд - да бъде създадена парламентарна комисия, която да събере всички възможни факти и обстоятелства около убийството, възможните мотиви и последствия, както и да проучи наличието на данни за бездействие на Висшия съдебен съвет, Инспектората към ВСС, прокуратурата и другите компетентни органи".


Предложението ще бъде обсъдено в подробности на редовното заседание на ПГ на Коалиция "Продължаваме Промяната - Демократична България" днес, и внесено по съответния ред в Народното събрание, уточняват от ПП. 

 

Мартин Божанов, известен с прякора Нотариуса, беше застрелян на 31 януари вечерта. Това е станало в столичния квартал "Горна баня". Убийството е станало според около 20:00 часа в комплекса "Глория палас".



Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама