НОВИНИ


Сарафов проверява за нередности в досегашите разследвания за Нотариуса

13 3493 06.02.2024
Сарафов проверява за нередности в досегашите разследвания за Нотариуса
Борислав Сарафов БГНЕС

Временно изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов - Нотариуса, съобщиха от прокуратурата.


По информация на прокуратурата от 2004 г. до настоящия момент са налице 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса, по които той е бил страна – обвиняем, жалбоподател, свидетел.
По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийската районна прокуратура и са във връзка с извършвани от Божанов измами с недвижими имоти.

 

Сред преписките има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е отказано образуване на досъдебно производство.

 

По отделени материали от същата преписка в Софийската градска прокуратура през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г.

 

Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27.12.2023 г.

 

От прокуратурата посочиха още, че във връзка с множество откази от образуване на досъдебно производство ще бъдат прегледани всички актове с оглед установяване законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати. Обект на проверките ще бъдат още срочността и ритмичността на водените преписки и дела и своевременното упражняване на правомощия от следователите и прокурорите.50-годишният Божанов, известен на МВР и прокуратурата за имотни измами и срещу когото има подадени сигнали, че е заплашвал магистрати, бе застрелян на 31 януари около 19:20 часа в затворен жилищен комплекс.

 

Името на Мартин Божанов - Нотариуса се появи в разследване на Антикорупцционния фонд (АКФ) за ресторантьора Веселин Денков, който бе арестуван по нареждане на Специализираната прокуратура. В него бяха излъчени записи на разговори, които бившата миска Ивайла Бакалова, която живее с Денков на семейни начала, е направила с адвокати и консултанти, докато Денков е бил в ареста през септември 2020 г. В тях се коментират суми, които да се дадат на магистрати, за да бъде пуснат арестуваният. Става дума за сума от 100 000 евро и нагоре. Един от споменатите в разследването е именно Мартин Божанов.

 

ФрогНюз

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама