НОВИНИ


Здравната комисия в НС може и да стигне до скандала с правителствената болница "Лозенец" в четвъртък

5 3586 06.02.2024
Здравната комисия в НС може и да стигне до скандала с правителствената болница

Здравната комисия в НС ще направи нов опит в четвъртък да обсъди скандала в правителствената болница “Лозенец”. Това трябваше да се случи на заседанието миналата седмица, но заради проточилата се пленарна сесия на депутатите, здравната комисия не се събра. 


Три са заложените точки в дневния ред на 8 февруари. Ще се обсъждат предложенията за промени в Закона за лекарствата, както и Националната здравна стратегия 2030 г. Заседанието е обявено за 14:30 ч. Тепърва предстои да стане ясно обаче дали здравната комисия ще заседава изобщо, или и този път пленарният ден ще се окаже по-дълъг и ще станем свидетели на същия сценарий.Още от миналата седмица ви правим съпричастни с корупционния скандал в правителствената болница “Лозенец”. Началникът на Клиниката по кардиология д-р Добри Хазърбасанов сигнализира за злоупотреба с пари на Здравната каса по клинична пътека №20 през фиктивни процедури. НЗОК извърши проверка по сигнала на Хазърбасанов и поиска над 300 хил. лева, получени без правно основание, да бъдат възстановени на Здравната каса. Ръководството на болницата отрича да е имало злоупотреби и определя вредата за стотици хиляди като “административна грешка”. След сигнала на Хазърбасанов обаче, началникът на Клиниката по кардиология стана обект на натиск и ръководството на правителствената болница направи опит той да бъде отстранен. 

 

В момента по случая тече проверка на Министерството на здравеопазването, която би трябвало да приключи следващата седмица. Писмо, описващо случващото се, изпратиха медицици от екипа на Хазърбасанов и до здравната комисия в парламента. Екипът ни направи опит да се свърже с председателя на здравната комисия Костадин Ангелов от ГЕРБ, за да разбере дали той е наясно с писмото, дали и кога ще бъде повдигнато като въпрос пред останалите депутати в здравната комисия. Опитът се оказа неуспешен, но получихме уверение от членове в здравната комисия, че въпросът все пак ще бъде разгледан. 

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама