НОВИНИ


НДК с ново ръководство

1 3604 06.02.2024
НДК с ново ръководство

Андрияна Петкова е новият директор на Националния дворец на културата, съобщиха от Министерството на културата.


Трима са представителите на държавата и двама са независимите членове на Съвета на директорите на НДК след проведения конкурс. Миналата седмица в Търговския регистър бяха вписани имената на Иванка Веселинова и Надя Миронова – като независими членове на Съвета, а днес - на Андрияна Петкова, Десислав Данов и Нина Найденова като представители на държавата.

 

Иванка Веселинова е избрана за Председател на Съвета на директорите на първото заседание.

Как се стигна до тук?

 

В средата на миналата година Министерството на културата обяви конкурс за ново ръководство на Националния дворец на културата. Предишното ръководство бе назначено през октомври 2021 г. върната бе Пени Раева, която и преди е заемала поста в периода 2013-2014 г. Преди това бе дясна ръка на “вечния шеф” на НДК Христо Друмев.Над 70 млн. са загубите, които трупа Националния дворец на културата през последните години. Дружеството не успява да покрие дори текущите си разходи за отопление, ток и вода. 

 

Андрияна Петкова е завършила факултета по „Управление и администрация” към Университета по национално и световно стопанство със специалност „Маркетинг и мениджмънт”. В продължение на 14 години е издател на собствено списание за дизайн.  Заедно с това организира над 30 самостоятелни изложби на съвременно българско изкуство из цял свят, а по същото време инициира и наградите „Славяна” за цялостно творчество в живописта под егидата на президента на Република България. 

 

В продължение на 12 години се развива професионално в сферата на бизнеса. А през 2020 г. създава първата стрийминг платформа за сценични изкуства - 7Arts.bg, в която българската публика има достъп до любимите си театрални, оперни, кино, фолклорни и балетни заглавия. Заедно с новоизбрания Съвет на директорите ще работят активно за развитието на НДК и обновяването на стратегията за превръщането му в средище за културни, социални и образователни дейности чрез осигуряване на широк достъп.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама