НОВИНИ


Сърбия експулсира рускиня заради критики към Путин. Била “заплаха за сигурността”

5 4044 06.02.2024
Сърбия експулсира рускиня заради критики към Путин. Била “заплаха за сигурността”

Сърбия експулсира рускиня заради критики към президента Владимир Путин. Рускинята живее на територията на Сърбия от четири години и се противопоставя на войната в Украйна. Мотивът на Белград е, че жената представлявала “заплаха за сигурността”.


Елена Копосова има 30 дни, за да напусне Сърбия, предават от Българската телеграфна агенция и ДПА.

 

Решението е взето преди два дни. Местни медии посочват, че Копосова е била изгонена след участието си в антивоенен протест. През август 2023 г. жената подава молба за постоянно пребиваване на територията на Сърбия, но получава не просто отказ от полицията, но и заповед в рамките на месец да напусне страната.



Съгласно Закона за чужденците съществува неприемлив риск за сигурността, ако наличните данни и знания показват, че чужденец се застъпва, насърчава, подпомага, подготвя или предприема дейности, които застрашават конституционния ред и сигурността на Сърбия.

 

Антивоенния активист Пьотр Никитин посочва пред сръбски медии, че на 5 март 2022 г. Копосова е застанала с публично обръщение към руската диаспора, призовавайки за митинг срещу войната и диктатурата в Русия. Митингът се провежда в Белград на 6 март. 

 

През юли 2023 г. руският активист Пьотр Никитин беше задържан за два дни на летището в Белград при опит да влезе в страната. След критики от обществеността му беше позволено да влезе.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама