НОВИНИ


Атанаска Дишева: Щом на всеки 4-5 години излизат случаи като този с Нотариуса, очевидно пипалата стават все повече

10 4490 06.02.2024
Атанаска Дишева: Щом на всеки 4-5 години излизат случаи като този с Нотариуса, очевидно пипалата стават все повече

Обективно разследване е единственият ни шанс да се разплете чорапа на мафията. Във всички тези институции и служби има честни и знаещи хора. Но те вероятно нямат възможност да работят поради съществуването на тази система, която от една страна кара подобен тип хора да бъдат завряни в ъгъла, а от друга - те нямат достатъчна институционална подкрепа, която е изключително важна. Не преставам да вярвам, че има силни прокурори, съдии и следователи, които могат да проведат подобно разследване. 


Това коментира в предаването "Денят с Веселин Дремджиев" съдия Атанаска Дишева по повод убийството на Мартин Божанов - Нотариуса и разплитането на скандала с влиянието в съдебната система. 


"В случая със съдия Цариградска - проведохме в Съдийската колегия на ВСС изслушване, изпратихме материалите за разследване и се оказа, че прокуратурата чакала тя да подаде сигнал. Прокуратурата е длъжна да се самосезира от публикации в медии и друг тип информация, с която разполага, да започне проверка, да прецени дали да образува досъдебно производство", коментира Дишева и допълни: 


"Ако прокуратурата се беше задействала, има способи, чрез които другите власти също да вземат участие в този процес”, коментира Дишева. 


Тя заяви, че още преди три години е можело да бъде сформирана парламентарна комисия.Другата седмица главният прокурор Борислав Сарафов ще бъде изслушан. Дишева заяви, че се надява той да представи информация за 25-те дела, по които се работи във връзка с Нотариуса. 


"Оказа се, че институциите не работят. Неприятно е да го кажа, защото съм член на една такава институция. Фактите обаче са такива. Щом на всеки 4-5 години излиза подобен скандален случай, очевидно системата не просто не се чисти, но проблемите се задълбочават, пипалата стават все повече и по-силни", коментира Дишева.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама