НОВИНИ


Изслушват министър Вътев в парламента. Земеделците - на среща с премиера

1 4402 07.02.2024
Изслушват министър Вътев в парламента. Земеделците - на среща с премиера

На изслушване в парламентарната комисия по земеделието ще бъде днес министър Кирил Вътев. Той ще отговаря съгласно правилника за работата на Народното събрание на фона на протестите на земеделците и призивите за неговата оставка. Очаква се и днес земеделците да блокират ключови пътища в цялата страна. Протестните действия са обявени между 10 и 13 часа.


Днес от сектора трябва да отидат на среща в Министерския съвет по покана на премиера акад. Николай Денков. Вчера от Българската аграрна камара, в която членуват 13 асоциации на земеделски производители прие да бъдат обсъдени параметрите на меморандума, предложен от изпълнителната власт. 



Денков призова да не се бавят преговорите и допълни, че  това би забавило и средствата в тяхна помощ. Той посочи още, че липсата на споразумение бави и внасянето на нотификация в Европейската комисия за одобрение на помощта. Правителството ще преговаря с ЕК по исканията на земеделците, част от исканията се променят на европейско ниво.

 

Междувременно земеделците продължават да настояват за оставката на Кирил Вътев като министър. Председателят на Асоциацията на земеделските производители Венцислав Върбанов, коментира, че Вътев разделя бранша,  водейки определена група хора при премиера и прехвърли горещия картоф на Министерския съвет. Самият Вътев обаче заяви, че няма проблем да си подаде оставката, но това няма да стане под политически натиск.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама