НОВИНИ


Росен Костурков за земеделците: Много често говорим с по-кресливите

0 3622 07.02.2024
Росен Костурков за земеделците: Много често говорим с по-кресливите

Сравнително разумно е вчерашното предложение на правителството към земеделците. Предлаганият принцип се прилага и в други държави за тези, които наистина са на загуба. Не е трудно да се докаже. Съгласен съм, че проблемът идва от това, че тяхното подаване започва през март и юни. Има и дълъг период, в който се прави оценка и се вижда дали са на загуба. Които наистина имат нужда от подпомагане, се нуждаят от парите по-бързо.


Това коментира пред bTV зам.-шефът на земеделската комисия в НС Росен Костурков. 

 

“Кое е по-добре: да мислим как да спасим тези, които са на път да изчезнат, или да раздаваме пари на калпак?”, попита Костурков.

 

“Агроминистерството представи законодателната програма и 7 закона, още тогава казахме, че ще направим всичко възможно те да са с ускорено приемане. Работим заедно с министерството по тях, конструктивните съвети на земеделците също работят. Някои вече са готови за обществено обсъждане", увери Костурков.

Законите по думите му са в две групи - едните решават проблеми, натрупани през последните 30 години, а другите - чисто нови.

 

Едните решават проблеми, натрупвани последните 30 г. Например закона за собствеността и ползването на земеделските земи, уреждането на пасищата, така че едно стопанство да ползва землищата в района, а не да ги вземат хора от други места. Има и пакет от закони като например Законът за кооперативите и още няколко, които са чисто нови. Ето, говорим за протестиращи и браншове, а нямаме Закон за браншовите организации", посочи Костурков.

 

Той посочи, че не е ясно каква представителност имат участниците в разговорите.

 

“Много често разговаряме не с много представителните организации, а с по-кресливите”, каза депутатът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама