НОВИНИ


Всеки може да бъде купен, всеки може да бъде сплашен. Ченгесарският преход продължава

25 10321 07.02.2024
Всеки може да бъде купен, всеки може да бъде сплашен. Ченгесарският преход продължава
КГБ още е тук...

Цяла плеяда от експерти, полуексперти и псевдоексперти разчепква няколко дни вече казуса с работилите за Москва служители от ГДБОП и ДАНС. Чуха се верни, но и смешни коментари. Един запасняк, бивш контраразузнавач от времето на соца обаче явно ще спечели приза „палячо на месеца“. Според нафталинения полковник, въпросните служители не били шпионирали, а само нарушили правилата, като изнесли класифицирана информация от ведомствата, където получават по една шапка пари на месец, за да защитават националната ни сигурност.


Трябвало да бъдат порицани административно и нищо повече. Британските служби, видите ли, внушавали тезата за шпионаж, защото били най-големите врагове на Русия.



Представям си как заловени да изнасят секрети от руските тайни служби към МИ-6 или ЦРУ офицери получават „мъмрене“, след което се отдават на заслужен отдих. Ако са живи, де…

Нещата са много по-сериозни, разбира се.

 

Има нещо много общо между случаите с Алексей Петров-Трактора, Петьо Петров-Еврото, Мартин – Нотариуса и шпиониралите за руските тайни служби. Това е начинът, по който са действали всички те: „всеки може да бъде купен“ и „всеки може да бъде заплашен“. Това са принципи, с които са обучавани да действат сътрудниците на бившият Комитет государственный безопасности (КГБ) и Главно разузнавателно управление към Генщаба на Съветската/Руската армия (ГРУ). Наследниците на тези митични и зловещи служби - Федеральная служба безопасности (ФСБ) и Служба внешней разведки (СВР) продължават в същия изпитан стил.

 

Българският преход след 10 ноември 1989 г. е белязан от постъсъветския модел, който е характерен с това, че демократичните промени попаднаха в ръцете на бивши и действащи хора от тайните служби. Същите, които имаха заслуга стотици милиони и милиарди в долари да потънат в задгранични дружества, след което да се върнат за участие в приватизацията. Тези, които бранеха комунистическите идеи с „хладен ум и горещо сърце“ (по Феликс Дзержински, чекист №1 в управлението на Ленин) се захванаха със създаването на пазарна икономика. Звучи абсурдно и е такова, но точно това се случи. И за да вървят нещата по план, трябваше политици, бизнесмени, бедни граждани и медии – къде без тях, - да бъдат приведени в режим на послушание. Как? Много просто: „всеки може да бъде купен“ и „всеки може да бъде с плашен“.

 

Няма герои в този сюжет. Който кривне от указания път или реши да се еманципира – бива ликвидиран. Списъкът е дълъг.



Другите бива купувани и залашвани. Прокурор по делото „Октопод“ бе заплашен чрез семейството му. След това бе хвърлен на вълците във Висшия съдебен съвет от обвиняемия Алексей Петров-Трактора и бе отстранен. След него бе „сготвена“ и съдията по делото. Накрая Специализираният съд оневини Трактора по всички обвинения, въпреки драматичните свидетелски показания на над 100 свидетели и всички останали доказателства.

Дали магистратите от Специализирания съд не са посещавали станалия известен, благодарение на АКФ специален клуб SS club? А и Петров бе известен експерт по рекет, сплашване и мародерстване на опоненти или опоненти на кукловоди, които са му дърпали конците. Трактора се подвизаваше и богатееше десетилетия наред именно по тази схема.

 

По същият начин е действал и Пепи-Еврото. Знаело се е години наред от страшно много хора и дори разкритията в скандала „Осемте джуджета“, нито публикациите в някои медии не можа да разплиска блатото. Пари и страх сковаваха и сковават участниците по веригата. Един банкер дори се кълнеше, че е плащал по 200 000 евро на тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров, но това мина и замина като пролетен дъждец…

 

Бизнесменът Васил Божков призна, че е дал над 60 милиона на бившия премиер Бойко Борисов и неговия любим финансов министър Владислав Горанов като такса „спокойствие“, но прокуратурата не откри данни за това. Бойко и Влади се изсмяха на всички ни от екрана: „Видяхте ли?“. И продължиха да се изживяват - единият като голям фактор в държавата, а другият като финансов експерт.

 

Не сме и очаквали друго. Защото и сегашният временен главен прокурор Борислав Сарафов е от кръга на „всеки може да бъде купен“ и „всеки може да бъде сплашен“.

 

Прокурорката, която бе определена да разследва обвинител №1 – каква революционна реформа, а? – на свой ред се произнесе, че проверката на придобитите от Сарафов имоти през последните години е показала, че той е чист като сълза. Верно, че имотите са много и скъпи, а държавната заплата няма как да ги покрие, но всичко е тип-топ. Щом жената казва – значи е така. Дали и тя няма клубна карта за онова местенце?



Трактора, Еврото и Нотариуса са били изпълнители, но брутални изпълнители. Разкешвали са, събирали са пари, рекетирали са, уреждали са кой да бъде арестуван и кой пуснат, на кого да се повдигне обвинение, да му се отнеме бизнеса и пр. По заповед на Щуката, разбира се. 34 години Щуката или който и да се крие в мрака на задкулисието купува и сплашва магистрати, политици, журналисти, футболни дейци, зърнопроизводители, банкери, крупни фермери, дейци на културата, кметове, дипломати, евродепутати, цели партии, медици, военни, ченгета, разузнавачи, хора на изкуството… Дълъг и тъжен списък. Дъхът му спира на човек, ако в него е останало парченце надежда, че промяна може да има.

 

Разбирате ли на какво е подложена тази нация, този народ? Не упреквам никого, че предпочита сянката на мълчанието вместо да надигне глас и да рискува вълшебството нормален живот. Така сме оцелели – огънати. Не знам това гордост ли е или срам. Мен ме е срам. Но и нямам право да упреквам – че кой съм аз!

 

Но този преход по постсъветско-кагебейски модел ни разката настоящето, с големи шансове да стори същото и с бъдещето ни. В това руският народ няма нищо общо, той е още по-голяма жертва на тази политико-мафиотска перверзия.

 

„Всеки може да бъде купен“ и „всеки може да бъде сплашен“ е схема, която не свършва с Трактора, Еврото и Нотариуса. Те само ни показват, че без тях можем да живеем много по-добре и дори да вярваме в справедливостта. Но ченгесарският преход не се предава, иска и децата, и внуците ни.  



Засега справедливостта ще я откриваме в онова изстрадано, но пълно с оптимизъм възклицание на Мартин Лутър Кинг: „Имам една мечта“… И в заветите на нашите горди и смели момчета, които се опитаха да ни научат на свобода, умирайки заради нас. Колко сме далеч.

 

Огнян Стефанов


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама