ПОЛИТИКА


Даниел Смилов за ФрогНюз: Оказва се натиск за увеличаване на присъствието на ГЕРБ в правителството

15 7622 07.02.2024
Даниел Смилов за ФрогНюз: Оказва се натиск за увеличаване на присъствието на ГЕРБ в правителството
личен архив

Постовете външен министър и премиер могат да се съвместяват, но е много трудно защото ангажиментите на външен министър са прекалено много и от тази гледна точка не е добре.


Това каза пред ФрогНюз политологът и специалист по сравнително конституционно право Даниел Смилов по повод изказването на Бойко Борисов от тази сутрин, че Мария Габриел трябва да е и външен министър, и премиер, а Денков - специален вицепремиер и министър на образованието.


Политологът коментира и протестите на земеделците, които продължават в цялата страна. Припомняме, че от бранша искат законодателни промени и облекчаване на административните тежести.

"Това е извиване на ръцете на правителството. В българския случай земеделците нямат основание да протестират на фона на печалбата и доброто състояние на сектора през последните години".


Относно предстоящата ротация политологът каза, че според него се оказва натиск за смяната на министри и увеличаване на присъствието на ГЕРБ в правителството:

“Много от нещата в страната може да се обяснят с този натиск. Земеделците, които са в топли отношения с бившите управляващи по един или друг начин координират действията си. От друга страна и ситуацията в Столичния общински съвет, която е безобразна - без някакви ясни искания и основания ГЕРБ блокира управлението на София вече няколко месеца. Всичко това се прави с ясната цел за разширяване на тяхното влияние след ротацията.”, посочи Смилов.

 

Разговаря Констанца Илиева


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама