НОВИНИ


ИПИ: В 3 общини са предлагали по-висока средна заплата от София през 2022 г.

0 3041 07.02.2024
ИПИ: В 3 общини са предлагали по-висока средна заплата от София през 2022 г.
БГНЕС

Най-високата средна заплата в България е в община Челопеч – близо 3400 лева, следвана от община Козлодуй - 2 949 лева, а на трето място е община Кнежа с 2 813 лева.


Това показва ĸapтa нa зaплaщaнeтo пo oбщини пpeз 2022 година нa Инcтитyтa зa пaзapнa иĸoнoмиĸa.

 

Специалистите са на мнение, че пробивът на община Кнежа се дължи на силно развитото зърнопроизводство и на обстоятелството, че там е най-големият производител на слънчогледово олио в страната.

 

Анализът отрежда четвърта позиция на Столична община с 2475 лева.Картата на заплатите дава спефицичен поглед към икономиката на страната, като разкрива успешни примери за развитие както в големите икономически центрове, така и в по-малки индустриални общини.

 

Първите три места в класацията на възнагражденията се заемат от общини, в които има водещи компании от добивната индустрия, енергетиката, селското стопанство и преработката на маслодайни култури.В топ 10 фигурират и Раднево, Пирдоп, Гълъбово, Девня, Панагюрище и Божурище.

 

Сред големите областни центрове след водещата Столична община са община Варна – с 1 642 лева заплата или 17-то място в страната и община Пловдив – 1 584 лв. или 22-ро място в страната.

 

Средната заплата на наетите в 215 общини бележи нарастване между 40% и 70% за четири години, се отбелязва още в анализа. В големите общини (Столична, Пловдив и Варна) ръстът на възнагражденията е над 50% в периода 2018-2022 година.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама