НОВИНИ


Акад. Денков: Кабинетът готви програма за справяне с домашното насилие

4 3205 07.02.2024
Акад. Денков: Кабинетът готви програма за справяне с домашното насилие
Министър-председателят акад. Николай Денков БГНЕС

Премиерът акад. Николай Денков обяви решение на правителството да се попълни съставът на Националния съвет за превенция и защита от домашното насилие. Това, по думите му, е важна стъпка в усилията да се подкрепи всеки, който е застрашен.


Кабинетът подготвя националната програма за справяне с домашното насилие. До момента са в ход 7 проекта към правосъдното министерство. Кризисните центрове за защита са увеличени от 29 на 31. 

 

Министър-председателят припомни за осигурената безплатна правна помощ на пострадалите.



"Едно огромно облекчение за хората, които в най-трудните моменти имат нужда от професионална подкрепа и не могат да си позволят да платят на адвокати", каза той.

 

Акад. Денков коментира, че вече функционира и новият сектор към МВР "Противодействие на домашното насилие". Работи и мобилното приложение "Помогни ми".

 

"От всяка точка на България нуждаещите се могат да открият всички координати на институциите в близост до тях, които са ангажирани с подкрепата и защитата на пострадалите. С днешното решение на Министерския съвет попълваме състава на органа, който ще гарантира изпълнението на държавната политика за защита от домашно насилие", поясни премиерът, цитиран от БНР.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама