НОВИНИ


Връщат разследването за нарушение на Закона за защита на класифицираната информация

0 3088 07.02.2024
Връщат разследването за нарушение на Закона за защита на класифицираната информация

Софийската апелативна прокуратура отмени решението за отказ от образуване на досъдебно производство от страна на Софийската градска прокуратура и върна разследването за нарушение на Закона за защита на класифицираната информация от страна на Държавната агенция “Разузнаване” (ДАР). 


Това става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата. По разпореждане на Върховна прокуратура в Софийска апелативна прокуратура е извършен контрол за законосъобразност на постановлението на СГП като счита, че са допуснати пропуски. 

 

Сигналът се отнася за проведена обществена поръчка за избор на оператор за изработване на ваучери за храна, при която е допуснато нарушение, свързано с данни на служители на ДАР.По случая е възложена и проведена предварителна проверка от Държавна агенция "Национална сигурност“, след което наблюдаващият прокурор от СГП е постановил отказ за образуване на досъдебно производство. Той е приел, че не са установени данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на Наказателния кодекс. От Софийската апелативна прокуратура обаче считат, че това постановление е необосновано, неправилно и незаконосъобразно.

 

"Апелативната прокуратура е установила онова, което казах и аз - че ДАНС е замела случая под килима", посочи пред медиите ген. Атанас Атанасов от "Демократична България".

 

"По този начин са осветени служители на разузнаването, което е тежък скандал и пробив в сигурността на разузнавателната ни служба", категоричен е ген. Атанасов.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама