БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


ЕК налива 400 млн. евро в Турция за възстановяване от миналогодишните земетресения

0 4005 07.02.2024
ЕК налива 400 млн. евро в Турция за възстановяване от миналогодишните земетресения
БГНЕС

Европейската комисия съобщи, че днес е подписала споразумение с Турция за предоставяне на безвъзмездна помощ от 400 милиона евро за възстановяване от миналогодишните опустошителни земетресения в страната.


Това е най-големият финансов принос от европейския фонд за бедствия за държава, кандидатстваща за присъединяване към ЕС, се посочва в съобщение на комисията.

 

Очаква се предоставените днес средства да спомогнат за възстановяване на здравна и училищна инфраструктура, за управление на отпадъчните води, за осигуряване на временен подслон. Турската страна следва да използва сумата в следващите 18 месеца и да представи финансов отчет шест месеца след изтичането на този срок.



Комисията припомня, че земетресенията в Турция през февруари 2023 г. засегнаха поминъка на 16 милиона души и нанесоха огромни щети. За справяне с непосредствените последици ЕС осигури 78,2 милиона евро хуманитарна помощ и осигури допълнително 66,8 милиона евро за здравеопазването и уязвимите хора в страната. ЕК предостави също 355,6 милиона евро за бежанците, приети от Турция в засегнатите от бедствието райони.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама