НОВИНИ


Прокуратурата пак ще разследва как с ваучери за храна са осветени служители на разузнаването

12 22449 07.02.2024
Прокуратурата пак ще разследва как с ваучери за храна са осветени служители на разузнаването
личен архив

Софийската градска прокуратура (СГП) ще разследва отново изтичане на данни за служители на Държавна агенция „Разузнаване“ (ДАР) през ваучери за храна, които получават.


От държавното обвинение съобщиха днес, че Софийската апелативна прокуратура е отменила постановлението на колегите си от СГП, с което те са отказали да образуват досъдебно производство.

 

Става дума за сигнал за нарушения на Закона за защита на класифицираната информация, извършени от ДАР, който е бил подаден в ДАНС. Според него в агенцията е била проведена обществена поръчка за избор на оператор, който да изработи ваучери за храна на служителите, но на ваучерите било написано името на ДАР и така всеки, който има достъп до тях, може да разбере числеността на агенцията и конкретния служител.

 
От прокуратурата не посочват какви са били изводите от проверката на ДАНС, но след като материалите са били изпратени в градската прокуратура, наблюдаващият прокурор е отказал да образува досъдебно производство.

„Той е приел, че не са установени данни, обосноваващи корупционно или друго деяние, съдържащо признаците на престъпление от общ характер по смисъла на НК“, посочиха от държавното обвинение. От апелативната прокуратура обаче са отменили това постановление като „необосновано, неправилно и незаконосъобразно“ и разследването трябва да продължи.

 

Според съпредседателя на „Демократична България“ Атанас Атанасов, случаят привидно е смешен, защото става дума за ваучери за храна, но е и тежък пробив в националната сигурност.

 

„Апелативната прокуратура казва това, което казвам и аз – ДАНС е замела случая под килима. Става въпрос за нещо хумористично, една обществена поръчка за ваучери за храна, които се раздават на служители на ДАР. Като отидат в магазина тези, които виждат ваучерите, че са на ДАР, си давате сметка какво се случва…То е смешно, но по този начин са осветени служители на разузнаването, което е тежък скандал и пробив в сигурността на разузнавателната ни служба“, каза Атанасов.

 

Според него ДАНС пък е прикрила това, което е извършило ръководството на ДАР.

 

„Смятам, че трябва да бъде образувано досъдебно производство за длъжностно престъпление от лицата, които са го допуснали на ръководно ниво в ДАР. От друга страна, трябва да се разследва защо при първата проверка ДАНС е прикрила този пробив в националната сигурност“, добави Атанасов.

 

Той е сред депутатите от „Продължаваме промяната-Демократична България“, които настойчиво искат реформа в разузнавателните служби и смяна на ръководствата им. Шеф на ДАР сега е Антоан Гечев, а председател на ДАНС е Пламен Тончев. Двамата бяха назначени на постовете си през 2021 г. от служебното правителство на президента Румен Радев, който е против смяната им.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама