НОВИНИ


На първо четене: Украинският парламент прие ключов законопроект за мобилизацията

4 3130 07.02.2024
На първо четене: Украинският парламент прие ключов законопроект за мобилизацията
БГНЕС

Украинският парламент гласува днес на първо четене законопроект, предвиждащ затягане на правилата за военна мобилизация, съобщи Ройтерс, като се позова на няколко народни представители,


Целта на законопроекта е да даде възможност на Киев да привлече повече хора за военните действия срещу Русия, докато войната скоро ще навлезе в третата си година, посочиха източниците.

 

„Това не е окончателното решение. Ще има второ четене и ще бъдат направени промени преди него", написа в социалната мрежа "Телеграм" депутатът Олексий Гончаренко.

 

На първо четене "За" гласуваха 243 народни представители, преобладаващата част от които са от партията на държавния глава Володимир Зеленски "Слуга на народа". В гласуването не участваха всички членове на партиите "Европейска солидарност" и "Баткивщина" ("Отечество")Депутатът Ярослав Железняк каза, че законопроектът е приет без предложения от Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване.

 

"Освен това ще се правят промени още 14 дни до 21 февруари и след това предстои второ четене. Тоест законът най-вероятно ще бъде приет окончателно през последната седмица на февруари, ще бъде подписан в началото на март и ще влезе в сила месец по-късно, тоест през април“, поясни той.

 

Новата версия на законопроекта, който беше гласуван днес, беше внесена в украинския парламент в края на януари, припомня УНИАН. Предишният вариант, който беше предложен за гласуване в края на декември 2023 г., беше оттеглен от правителството заради критики от депутатите и обществото.В обновения законопроект се предвижда освобождаване от военна служба за хора с инвалидност от всяка група. Освен това се предлага наборната възраст да бъде намалена до 25 г. (сега е 27 г.), да се отмени срочната военна повинност и да сe въведе електронна служба за призоваване на наборниците.

 

Първият заместник-председател на парламента Олександър Корниенко отбеляза, че законопроектът е променен от първоначалната си версия, но в него остават няколко въпроси, които са дискусионни. Става въпрос за проблеми с така наречените електронни призовки по отношение на лица, които се грижат за хора с увреждания. Има дискусии и за военната служба на аспирантите, които учат на държавна или недържавна поръчка. Текстът предвижда те да подлежат на военна служба по време на мобилизация.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама