НОВИНИ


"България заслужава изключително висока оценка" - Какво си казаха Асен Василев и секретарят по енергетика на САЩ

18 5470 07.02.2024
Министерство на финансите

Министърът на финансите Асен Василев разговаря със секретаря по енергетика на Съединените щати Дженифър Грьонхолм във Вашингтон вчера по време на визитата в САЩ. В разговора участва и министърът на енергетиката Румен Радев.


„Сътрудничеството в областта на енергетиката между България и САЩ допринася за повишаване на енергийната сигурност и диверсификацията не само на държавата ни, но и на целия Балкански регион”, е казал Асен Василев, посочват от пресцентъра на Министерството на финансите.

 

Той акцентира върху проекта Север-Юг, който има за цел да създаде оптимална свързаност на енергийните, дигиталните и транспортните системи на Румъния, България и Гърция.

 

”На фона на изтичащия договор за транзит на газ между Русия и Украйна все по-ключово значение ще има Южният газов коридор и съврзаността Север-Юг,” коментира Василев.





Той отново посочи необходимостта от разнообразие в енергийните източници, особено в контекста на руската агресия срещу Украйна, която е разкрила уязвимите места в енергийната сигурност на Европа.

 

Секретарят по енергетика Дженифър Гранхолм изрази своята благодарност за възможността за сътрудничество между САЩ и България в областта на ядрените технологии за граждански цели.

 

Министър на енергетиката Румен Радев подчерта важността на тези отношения не само на развитието на АЕЦ „Козлодуй“ с реактор AP1000, но и на продължаването на сътрудничеството в обучението на кадри и научния обмен. Той представи и новия общ проект на България и Румъния за голяма водноелектрическа централа на река Дунав, като подчерта важността на този иновативен подход към енергийната сигурност в региона.

 

Ключови теми в разговора в Департамента по енергетика във Вашингтон бяха и преходът към възобновяеми енергийски източници и иновативни технологии, както и ограничаването на въглеродните емисии.





Атомната енергетика и диверсификацията бяха във фокуса и на срещата на двамата министри в Държавния департамент на САЩ със заместник помощник-държавния секретар по енергийните въпроси Джефри Паят.

 

„България заслужава изключително висока оценка за свършената работа по осигуряване на алтернативни газови източници и коридори, най-вече за това, че дърпа целия регион на запад”, заяви Паят в разговор с министрите Василев и Радев.

 

„Той допълни, че щом нашата страна е успяла да диверсифицира доставките, няма извинение за останалите европейски държави. Държавният департамент на САЩ приема като добър знак факта, че България, Румъния и Гърция работят заедно по проекта Север-Юг“, допълват от Министерството на финансите.

 

.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама