НОВИНИ


Aдмирал Ефтимов: Бронетранспортьорите, предназначени за Украйна, все още са в България

3 3067 07.02.2024
Aдмирал Ефтимов: Бронетранспортьорите, предназначени за Украйна, все още са в България
личен архив

Бронетранспортьорите, предназначени за Украйна, все още са в България. Това стана известно от думите на началника на отбраната Емил Ефтимов.


Той и министърът на отбраната са на изслушване в парламентарната комисия по отбрана.

 

В края на м.г. парламентът реши, отхвърляйки вето на президента, България да предостави безвъзмездно бронирана транспортна техника на Украйна. Тези машини са дадени на създадените през 80-те години Вътрешни войски и не са използвани от жандармерията.

 

За МВР те категорично са с отпаднала необходимост, каза тогава Тагарев. Според него украинската армия не може да тръгне в атака с тези машини, но те биха им послужили в определени условия.

До края следващата седмица те ще бъдат събрани в района София и по-следващата седмица, с влакови композиции очакваме да бъдат извозени, каза пред депутатите адмирал Ефтимов.

 

 Вече две седмици операцията е в ход, заяви Тодор Тагарев. Операцията не е проста, машините се намират на различни локации в България. Българската армия подпомага операцията, като извозва машините от съответните бази до мястото, предназначено за по-нататъшно извозване. По-нататъшното транспортиране на машините се организира по механизми във формата "Рамщайн". От там се договарят с фирми, които ще извършат транспортирането. Вече не е в нашите ръце ходът, ние имаме поддържащи функции, обясни министърът.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама