НОВИНИ


Съдия Атанаска Дишева: Не съм била поканена за членство в клуба на Нотариуса, хората са били внимателно подбирани

11 11532 07.02.2024
Съдия Атанаска Дишева: Не съм била поканена за членство в клуба на Нотариуса, хората са били внимателно подбирани
Атанаска Дишева

„Не съм чувала за този клуб. Аз не съм човек, който би бил поканен за членство в подобен клуб. Вероятно хората са били внимателно подбирани. Не става въпрос за положителни качества – човек, който би бил склонен да де поддаде“. Това заяви членът на Висшия съдебен съвет Атанаска Дишева в предаването „Още от деня“ по БНТ.


Правосъдие има. Въпросът е колко от делата са включени от обхвата на влияние. Това, което се разкрива след убийството на Мартин Божанов налага извода, че има случаи на паралелно правосъдие. Има обаче много честни съдии, прокурори и следователи, които си разглеждат делата по надлежния рев и не се поддават на влияние, посочи тя.

 

Тя отбеляза, че нетърпимостта на обществото нараства им това е причината да има все по-голям фокус върху такива случаи.


„Не знаем какъв е бил мащабът на това влияние. Трябва да има бариера, която ако се премине, а в случая е премината, да се преустанови замитането под килима. Следва да се провери дали по определени дела е имало подобно влияние“, смята Дишева.


Тя коментира свидетелските показания на модела Ивайла Бакалова и заяви, че има хора, които са готови да говорят и да разкажат за схемата и те трябва да се разпитат.


„Не вярвам, че системата може сама да се самоучисти, защото щеше да го направи до сега“, подчерта съдийката. „Добре е, че беше създадена парламентарната комисия, за да се даде публичност, както и да се предприемат някакви мерки. Разследването се води от прокуратурата. Тя внася и поддържа престъплението пред съда. Всичко останало, като общественият натиск, може да помогне за разкриване на схемата“, каза Атанаска Дишева.



Според нея разделянето на ВСС е изключително положителна стъпка, стига да бъде реализирано.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама