НОВИНИ


Народните представители ще разгледат на първо четене промени в Кодекса на труда

0 5463 08.02.2024
Народните представители ще разгледат на първо четене промени в Кодекса на труда
БГНЕС

Депутатите ще разгледат на първо четене промени в Кодекса на труда. Внесени са два законопроекта за изменения. Първият е внесен от Министерския съвет, а другият от лидера на „Възраждане“ Костадин Костадинов и група народни представители.


Целта на законодателните изменения, предложени от народния представител Костадин Костадинов, е да бъде премахнат шестмесечния срок за изплащане на обезщетения при незаконни уволнения, като се предлага обезщетението за оставане без работа при оспорване на уволнението да обхваща целия период, през който работникът е останал без работа до неговото възстановяване.

 

Предложените от Министерския съвет промени касаят работата от разстояние и са насочени към осигуряване на гъвкавост на организацията на работа и сигурност за страните от трудовото правоотношение, включително и по отношение на организацията на здравословни и безопасни условия на труд, отчитането на работа и контрол на работното време.Регламентира се и възможността за използване на автоматизирана система за отчитане на работно време, като според предложените промени работодателят е длъжен, при поискване, да предостави данни от нея на работника. С промените се въвежда „право на изключване”, което дава право на работника, който извършва работа от разстояние, да не отговаря на инициирана от работодателя комуникация по време на междудневната и междуседмична почивка.

 

Предвижда се депутатите да разгледат и проект на решение за определяне на Комисия за одитиране на годишните финансови отчети на Сметната палата за 2019 г., 2020 г., 2021 г., 2022 г. и 2023 г.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама