НОВИНИ


Официално: СОС си има председател. Работата на местния парламент започва след месеци в безизходица

7 3445 08.02.2024
Официално: СОС си има председател. Работата на местния парламент започва след месеци в безизходица

Исторически консенсус може да се нарече развоят при избора на председател на Столичния общински съвет. След месеци в безизходица съветниците в местния парламент най-сетне постигнаха консенсус около личността на Цветомир Петров от “Продължаваме Промяната” - “Демократична България” - “Спаси София”. Той ще заема поста за шест месеца - до юли. 


В подкрепа на Петров гласуваха 47 от общо 61 общински съветници. По-рано заявка за “широк консенсус” дадоха всички групи в СОС, без “Има такъв народ”. 4 гласа получи номинираният от ИТН Пламен Данаилов, а трима общински съветници гласуваха за кандидатът на "Възраждане" - Емил Димитров. Недействителните гласове бяха 5. Изборът на Цветомир Петров ще позволи на Столичния общински съвет да започне работа и да гласува наредби, както и бюджета на София.Това беше осмият опит за избор на председател. 

 

“Направихме всички крачка напред, за да разрешим кризата в СОС. Ще подкрепим председател, за да можем да отворим работата в общината”, посочи пред журналисти общинският съветник Вили Лилков от "Синя София".



Той уточни, че няма предварителни договорки за разпределението на комисиите.

 

"Ние сме за една широка подкрепа, на г-н Петров, за да отпушим работата на общинския съвет, за да можем да заработим. Ще останем обаче твърда опозиция", заяви пред медиите Красимир Рангелов от групата на "Възраждане". Той повтори, че не е имало убеждение, няма сглобки и няма договорки за комисии.

 

Въпреки позицията на лидерката на БСП Корнелия Нинова, че червените в местния парламент трябва да държат на свой кандидат за председател на СОС, Иван Таков, председателят на групата, заяви, че "не е чул" и левицата също даде подкрепата си за Петров.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама