НОВИНИ


Британското разузнаване: Авдeевка остава основен фокус на руските операции

1 3167 08.02.2024
Британското разузнаване: Авдeевка остава основен фокус на руските операции
БГНЕС

Авдeевка остава основен фокус на руските операции. Русия продължава атаките в югоизточните граници на града, като се водят битки за всяка улица. Това се посочва в последния разузнавателен доклад на Министерството на отбраната на Великобритания.


Твърди се, че през последните две седмици руските сили вероятно са изпратили допълнителни сили в сектора на Авдеевка, подсилвайки натиска върху украинските позиции около града. Украйна продължава да провежда контраатаки, за да гарантира, че основният маршрут за доставки остава отворен.

 

Британското разузнаване регистрира, че през последните четири седмици тактически самолети са изстреляли приблизително 600 управляеми боеприпаса срещу украински позиции в Авдеевка.



На 5 февруари Русия е увеличила въздушните удари с управляеми боеприпаси от 30 на 50 на ден - ръст от 66% през последните две седмици. Поради наличната заплаха от украинската противовъздушна отбрана обаче руските изтребители са принудени да изстрелват боеприпаси от разстояние, което редуцира тяхната точност.

 

Британското Министерство на отбраната информира, че е почти сигурно, че Русия ще продължи офанзивния натиск в тази област през следващите няколко седмици, като използва силно тактическа въздушна мощ в подкрепа на усилията си.



Украинските и западни анализатори алармират, че руската офанзива срещу Авдеевка взема огромни човешки жертви.

 

Миналия ноември британското военно разузнаване съобщи, че ожесточените сблъсъци са допринесли за "някои от най-високите нива на руски загуби във войната досега".

 

И Киев, и Москва преценяват града като ключов за целта на Русия да осигури пълен контрол над двете източни провинции в Донбас - Донецка и Луганска област. Това са два от четирите украински региона, които Русия твърди, че е анексирала, но няма пълен контрол върху тях.

 

Авдеевка се разглежда като врата към град Донецк, чиито жилищни райони според руските власти са били обстрелвани от украинските сили, понякога от Авдеевка.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама