НОВИНИ


Ръководителят на НАСА идва у нас през октомври по покана на правителството

1 2894 08.02.2024
Ръководителят на НАСА идва у нас през октомври по покана на правителството
Ръководителят на НАСА Бил Нелсън БГНЕС

По време на посещението на българската правителствена делегация във Вашингтон финансовият министър Асен Василев посети главната квартира на Националната администрация по аеронавтика и изследване на космоса на САЩ (НАСА), където се срещна с администратора на агенцията Бил Нелсън, съобщава финансово министерство. Бил Нелсън беше поканен от името на правителството да посети България и той потвърди, че ще дойде на визита у нас през октомври тази година.


На срещата между Василев и Нелсън бяха дискутирани възможностите за подсилване на научното сътрудничество между страната ни и НАСА, като финансовият министър изтъкна, че "България има компании, технологии и космически традиции, които могат да бъдат изключително полезни".

 

През ноември 2023 г. страната ни се присъедини към споразумението “Артемида”. Тази програма на НАСА, в която участват 34 правителства, работи усилено за връщане на човека на Луната и задълбочаване на космическите изследвания на Марс и други космически обекти.

 

Министър Асен Василев и министърът на икономиката Богдан Богданов също така обсъдиха с представители на водещите американски компании TESLА, Honeywell, Northrop-Grumman, Lockheed Martin, FedEx, C4V възможностите за американски инвестиции и генериране на работни места в България. Двамата български министри участваха и в отбелязване на 40-годишнината на Американската търговска камара, уточняват от Министерството на финансите.



Американският бизнес проявява интерес към инвестиции във високите технологии, енергетиката, иновациите, производството на електромобили и медицински продукти, както и във военната промишленост в България.

 

По време на срещата министър Василев подчерта инвестиционните предимства на страната ни, като отбеляза, че за първи път сегашното правителство е започнало да подпомага българските и чуждестранни инвеститори за капиталови проекти с максимално разрешената от ЕС държавна помощ.



От своя страна, министърът на икономиката Богданов бе категоричен, че от 2017 г. досега търговията между България и САЩ прогресира, въпреки негативните ефекти от коронавирусната пандемия, като през 2022 г. двустранният търговски обмен достигна исторически връх от 2,035 млрд. щатски долара.

 

Според него секторът на информационните и комуникационните технологии е едно от най-обещаващите направления за привличане на американски инвестиции в страната ни. САЩ са световен лидер в този сектор и все повече американски компании насочват своите дейности към България. Огромен е и потенциалът в технологиите за производство и съхранение на енергия от възобновяеми източници.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама