НОВИНИ


Рекорд: Януари, 2024 г., е бил най-топлият януари в историята

1 3428 08.02.2024
Рекорд: Януари, 2024 г., е бил най-топлият януари в историята
БГНЕС

Светът е преживял най-топлия си януари, откакто се води статистика. Така месецът е продължил поредицата от необичайно топло време, подхранено от климатичните промени, съобщава Службата на ЕС за изменението на климата Коперник (C3S), цитирана от Ройтерс.


Миналия месец е изпреварил най-топлия януари, отчетен през 2020 г., в регистрите на C3S, които службата води от 1950 г. насам.

 

2023 г. се оказа една от най-топлите на планетата в световни регистри, водени от 1850 г. насам. Генерираните от човешка дейност климатични промени и феноменът Ел Ниньо, който затопля водите в източната част на Тихия океан, тласнаха температурите нагоре.

 

Всеки месец от юни насам е най-топлият в света в историята спрямо съответния месец от предходни години.

 


„Това не само е най-топлият януари в историята, а също така преживяваме 12-месечен период с температури, които са с повече от 1,5 градуса по Целзий по-високи от референтния прединдустриален период“, отбеляза заместник-директорът на C3S Саманта Бърджес.

 

„Бързо намаляване на емисиите парникови газове е единственият начин да спрем повишаването на температурите в света“, смята специалистът.

 

Американски изследователи са на мнение, че има вероятност едно към три 2024 г. да бъде още по-топла от миналата година и 90% вероятност да намери място в топ пет на най-топлите години.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама