НОВИНИ


Репресираните лица вече могат да купуват до 3 години стаж за пенсиониране

1 2716 08.02.2024
Репресираните лица вече могат да купуват до 3 години стаж за пенсиониране
личен архив

С гласовете на ГЕРБ СДС, ПП ДБ и ДПС парламентът прие на две четения промените в Кодекса за социално осигуряване, които предвиждат репресирани лица да могат да закупуват до три години недостигащ осигурителен стаж за пенсиониране. "За" гласуваха 115 народни представители, "16" - против, а двама се въздържаха. Точката беше внесена като извънредна в днешния дневен ред на депутатите.


С промените се дава възможност на репресирани лица, които са били в затвори, трудововъзпитателни общежития, лагери и места за задържане, както и за времето, през което лица, навършили 16 години, не са работили, защото са били интернирани, да закупят до 3 години недостигащ осигурителен стаж.

 

От опозицията възразиха и по същество, защото така се привилегирова определена група граждани, и по процедурата, защото не им се дава възможност да внесат поправки преди второто четене. Георги Гьоков от БСП каза:

 

"Нарушаваме принципите, създаваме привилегии и съответно неравнопоставеност, но на кого му пука. Този законопроект е поредното искане за изключения, но да сте наясно, че ако ги няма тези изисквания за действителен стаж ще се създаде възможност хора с никакъв или минимален принос към осигурителната система да черпят права и да получават пенсии за стаж и възраст".

 

От името на вносителите Севим Али от ДПС подчерта, че така се поправя неравнопоставеност. Става дума за малка група - от 100 до 150 души, попадащи в обхвата на Закона за политическата и гражданската реабилитация на репресирани, което според него няма да ощети бюджета:

"Ако да кажем, че 200 души се пенсионират през настоящата 2024 година. Това за бюджета на държавното обществено осигуряване би струвало не повече от 1 милион. Бюджетът на ДОО, фонд "пенсии", е с бюджет над 21 милиарда и 800 милиона лева. Ние сме закъснели с цели 40 години да има такива законови промени в Кодекса за социално осигуряване, за да може по някакъв начин да бъдат обезщетени именно тези български граждани, които някои от тях са били и по затворите и са били репресирани от тогавашния тоталитарен режим".


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама