БИЗНЕС & ТУРИЗЪМ


Проф. Георги Касчиев: Седми и осми блок на АЕЦ "Козлодуй" ще струват не 12, а 35 млрд $. "Белене" е неизпълним проект

11 12202 08.02.2024
Проф. Георги Касчиев: Седми и осми блок на АЕЦ
Георги Касчиев

Дали седми и осми блок на АЕЦ „Козлодуй“ могат да бъдат изградени на разумна цена? „Сипят уверения, че един такъв реактор щял да струва 6 милиарда долара. Фактите показват, че Щатите имат два изградени реактора, те струват 35 милиарда долара двата. При нас се казва, че ще ни струват 12, най-много 13 милиарда долара, но фактите говорят друго. Това кеза ядреният физик Георги Касчиев.


Трябваше да се направи търг, както в Чехия. Те поканиха всички основни производители, с изключение на руснаците. Те не допуснаха „Уестингхаус“. Те са загубили шанса си, защото не са предоставили информация за крайна цена, качество и срокове. Тук, където им е свирена служебна победа, се очаква, че след като предложат офертата си ще е изключително изгодна за нас“, коментира ядреният физик  "Лице в лице" по bTV.

 

Не ми стана ясно за какво беше това посещение, след като беше обявено, че имат само среща с помощник-държавния секретар по енергийните въпроси на САЩ. Въобще имало ли е преговори? Тези срещи са от типа на: „високо оценяваме, че вие правите това“ – нищо конкретно за ядрените проекти не е обяснено, поне по достъпната информация. Самият факт, че премиерът реши да не заминава с тази делегация, говори, че никакви срещи на високо ниво не са били договорени, нито текстове на споразумения или договор, каза още той.

 

 

Проф. Касчиев добави още, че не бива да съжаляваме за „Белене“, а още повече, че и в настоящите геополитически условия проектът е неизпълним.

 

 

 

 

 

 

 

 

Не съжалявам за Белене. При тези геополитически условия е неизпълним този проект. Продукцията му щеше да е скъпа.

 

Правителството трябваше да прпедстави виждане трябва ли енергия от такива мощности за Козлодуй.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама