ПОЛИТИКА


Рано или късно ще стигнем до примирие, каза Путин в интервюто с Тъкър Карлсън. ФрогНюз позна отговорите му

40 5898 09.02.2024
Рано или късно ще стигнем до примирие, каза Путин в интервюто с Тъкър Карлсън. ФрогНюз позна отговорите му
Тъкър Карлсън и Владимир Путин

Първото интервю на Владимир Путин пред журналист от САЩ – Тъкър Карлсън, след началото на войната в Украйна започна с „бърз урок“ по история. Обяснението му какво е довело до нападението срещу Украйна през февруари 2022 г. тръгна от IX век, премина през приемането на християнството и създаването на Полско-литовското кралство - Жечпосполита. Стигайки до XIII в., Карлсън, който е историк по образование, призна, че „вече е загубил представа къде точно в историята се намират“.


„За да не мислите, че си измислям нещо, ви давам тези документи. Това са копия от документи от архива. Тук са писмата на Богдан Хмелницки (Хмелницки оглавява казашкото въстание от Запорожието срещу полската шляхта през 1648 г. Той е признат за хетман на Украйна, но войната срещу Жечпосполита продължава, което го принуждава да потърси помощ от Русия – бел. ред.), който пише до Москва, за да минат под покровителството на руския цар. Започва война с Полша. През 1654 година е сключено примирие с Полша. Тези земи – целият ляв бряг на Днепър, включително и Киев, се присъединяват към Русия, а целият десен бряг на Днепър остава при Полша“, обобщи Путин.


Лекцията стигна до Първата световна война и „Австрия, която е залагала на идеите за украинизацията“, а мотивът е бил „да се отслаби врагът преди Първата световна война“.


По думите на Путин Втората световна война започва заради отказа на Полша да предаде град Данциг (Гданск), за да се осигури „полски коридор към Източна Прусия“.
„Според Пакта „Рибентроп-Молотов“ Западна Украйна трябва да мине към Съветския съюз. Така Русия си връща тези исторически земи. След победата във Втората световна война всички тези територии принадлежат на Русия или Съветския съюз. А Полша, като компенсация, получава западни части от Германия. Така се развива тази ситуация. При създаването на СССР през 1922 година се създава Украинската съветска социалистическа република, която преди това не е съществувала. Сталин настоява републиките в СССР да са автономни. По необяснима причина Ленин дава на новосъздадената република територии и хора, които никога не са се наричали Украйна или украинци“, казва още Путин.


„След Втората световна война Украйна получава територии от Унгария и Румъния. Украйна е оформена по волята на Сталин. Не съм казвал на унгарския премиер Виктор Орбан да вземе част от Украйна. Знам, че унгарците искат да се върнат към историческите си земи“, допълни той.


„Ще споделя лична история. През 80-те години минах с кола през Киев. Отидох в Западна Украйна. Всички имена на градове и села бяха на руски и на унгарски. Нямаше нищо украинско. Там бяха запазили унгарския език, имена и облекло“, посочи Путин.


„Западът се страхува повече от Китай, отколкото от Русия. Потенциалът е най-важен. Това е най-силната икономика в света и расте с бързи темпове. След 1991 година Русия мислеше, че ще бъде приветствана в братското семейство на цивилизовани държави, но това не се случи. Измамиха ни. САЩ обещаха, че НАТО няма да се разшири на изток, но се случи – пет пъти. Имаше пет вълни. Толерирахме всичко това. Опитвахме да ги разубедим. Помните ли как Борис Елцин беше в САЩ и говори в Конгреса? Всичко, което каза, бяха сигнали“, допълни руският президент.
„Елцин беше завлечен в калта. Обвиниха го в алкохолизъм, не разбирал нищо. Той разбираше всичко, мога да ви уверя. По време на среща с Бил Клинтън го попитах – „Ако Русия поиска да влезе в НАТО, ще стане ли?“, като първоначално ми отговори, че може да стане, а след това каза, че това няма да се случи. Осъзнахме, че не сме добре дошли“, каза Владимир Путин.


„Изграждахме отношения със САЩ по деликатен начин. Многократно съм подчертавал, че не трябва да подкрепят сепаратизма в Северен Кавказ, но те продължиха. Дойде дори и военна помощ. Повдигнах въпроса и представих доказателства пред президента на САЩ. Казах на директора на ФСБ да им пише какъв е резултатът от разговора ми с президента. Имам писмо в архива, в което от Централното разузнавателно управление на САЩ (ЦРУ) ни отговарят, че работят с опозицията в Русия, мислят, че това е правилното нещо и ще продължат да го правят“.


„Когато САЩ започнаха да разполагат ПВО системи в Европа, обяснението беше, че е срещу заплахи от Иран. Нашите предложения (за колективна сигурност с европейските държави и САЩ – бел. ред.) бяха отхвърлени. Тогава казах, че ще сме принудени да вземе контрамерки. Отговориха ми, че техните действия не са срещу Русия и можем да правим каквото искаме. Разработихме хиперзвукови ракети и сега сме лидери в това. Обещаха ни, че НАТО няма да се разшири. После казаха, че нищо не било на хартия. Стигнаха и до Украйна. През 2008 година казаха, че вратата за Грузия и Украйна към НАТО е отворена. Започнаха да развиват тази територия. Украйна трябваше да бъде неутрална държава, а през 2008 година портите бяха отворени. Не се бяхме разбрали така. Всеки президент в Украйна разчиташе на електората с положителни нагласи към Русия“, коментира Путин.
Според него революцията на Евромайдана в Украйна през 2013 година е организиран от ЦРУ. Отказът на президента н Украйна Виктор Янукович да подпише споразумение за асоцииране с Европейския съюз се е дължал на обвързаността на украинската икономика с тази на Русия, подчерта той.


„Ние имахме отворена търговия с Украйна и нямахме мита. Споразумението с Европейския съюз предвиждаше да се отворят границите на Украйна за европейски стоки. Ние казахме, че това не е в наш интерес и ще затворим нашите граници с Украйна. За митата говоря. Янукович каза, че има нужда от повече време да изчисли. Така се стигна до преврата. Разбира се, че Украйна търгуваше повече с Русия. Икономическите ни отношения бяха много близки. Янукович не използва нито полицията, нито армията. Това стана с подкрепата на ЦРУ. Работата е работа. Технически постигнаха всичко. Смениха правителството, но от политическа гледна точка това беше грешка“, обясни Путин.

 

50 минути след началото на интервюто водещият Тъкър Карлсън отново зададе въпросът, с който започна – какво ви принуди да нападнете Украйна през 2022 година.


„Нямаше да си мръднем пръста, ако не беше Евромайдана. Никога не сме се съгласявали Украйна да влиза в НАТО“, обобщи Путин.


„Украйна започна тази война през 2014 година. Ние не сме я започвали през 2022 година. Това е опит да я спрем. Не сме постигнали нашите цели все още. Една от тях е денацификацията. Това е една от причините при провала в преговорите в Истанбул. Лидерите във Франция и Германия ми казаха – „Как ще подпишат споразумение, когато си опрял пистолет в главите им“. Съгласих се и изтеглих войските от Киев. Когато изнесохме войските си, украинските преговарящи изхвърлиха всичко в кофата и се подготвиха за дълга конфронтация с помощта на САЩ и сателитите в Европа“, твърди руският президент.


„След като се изтеглихме от Киев, президентът на Украйна забрани на който и да било да преговаря с Русия. За да се съгласим с нещо, трябва да имаме диалог. Не мога да си спомня кога последно говорих с Джо Байдън. Имаме си вътрешни работи. Говорих с него преди специалната военна операция. Казах му, че прави историческа грешка. Казах му го многократно. Мисля, че ще съм коректен, ако спра дотук. Не е коректно да коментирам. Не, не сме говорили след февруари 2022 година“, обясни Владимир Путин.


„Казваме на САЩ - ако спрете да доставяте оръжия, всичко ще свърши за няколко седмици. Тогава можем да се договорим на някакви условия. Защо да му звъня? Какво да му кажа – много се страхувам от оръжията ви в Украйна“, добави иронично той.

 

„Представям си само един вариант, в който изпращаме войски срещу Полша – ако Полша ни нападне. Нямаме интерес. Не трябва дълбок анализ, за да се разбере, че нямаме интерес от глобален конфликт. Това ще доведе човечеството на ръба на унищожението. Плашат, че ще използваме тактически ядрени оръжия“, коментира Путин.


Според него в Украйна има най-много наемни бойци от Полша, САЩ и Грузия.


„Володимир Зеленски дойде на власт с обещания за мир. Когато дойде на власт, разбра, че не трябва да влиза в сблъсъци с неонацистите. Той се счита за държавен глава. Признат е от САЩ, ЕС и останалата част от света. Никога не сме отказвали преговори“.

 

Руският президент Владимир Путин допълни, че може да е възможно да бъде освободен репортерът на Wall Street Journal Еван Гершкович, който очаква процес по обвинения в шпионаж, в замяна на руски затворник.


Руските и американските специални служби обсъждат случая и са постигнали известен напредък, коментира Путин.
Руският президент обясни, че в замяна Москва иска Германия да освободи Вадим Красиков, който беше осъден за убийството на чеченски дисидент през 2019 г. в Берлин.

 

Руският президент обвини ЦРУ във взривовете на газопровода „Северен поток“.


„Знаете ли, няма да навлизам в подробности, но хората винаги казват в такива случаи да се търси някой, който има интерес. В този случай не трябва да търсим само някой, който се интересува, но и някой, който има способности, защото може да има много хора, които се интересуват, но не всички от тях са способни да се спуснат на дъното на Балтийско море и да извършват тази експлозия“, допълни Путин.

 

***

 

Часове преди да бъде публикувано това интервю, във Фрог нюз публикувахме какви отговори се очаква да прочетем от руския президент Путин. Познали сме почти на 90%. Не беше трудно. Очаквано Путин не може да излезе от пропагандата и собствените си опорки. Елементарно.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама