НОВИНИ


Кирил Вътев: Предлагаме на земеделците следното – за най-малките най-много, за най-големите съвсем малко

2 2281 09.02.2024
Кирил Вътев: Предлагаме на земеделците следното – за най-малките най-много, за най-големите съвсем малко
Земеделският министър Кирил Вътев БГНЕС

Аграрният министър Кирил Вътев заяви, че от министерството предлагат на селскостопанските производители тристепенна модулация – за най-малките най-много, за средните по-малко, за най-големите съвсем малко, но с определен таван.


"Днес предстои те да потвърдят. Имат тази информация, следва да я обсъдят със структурите си и да дойдат с ясно решение дали одобряват или не", отбеляза Вътев, пояснявайки, че само големите трябва да доказват загуби, малките (стопанства до 300 ха) получават безусловно.

 

По думите му предложението да доказват загуба не касае една счетоводна година, тъй като една счетоводна година обхваща 3 стопански – предходната, настоящата и следващата. От тях се иска да докажат загуба на реколтата, която е засята в 2022 г. и е придобита и реализирана през 2023 г., коментира пред репортери министърът във връзка с исканията на протестиращите тази седмица земеделци.Според него във всяка първа година от програмен период винаги нещата тръгват по-късно поради много нови изисквания, които предполагат нова административна тежест, нови нормативни изисквания, писане на наредби.

 

"Всички сте свидетели, че когато влязохме в това министерство в началото на юни миналата година, нямаше нищо за стартиране на кампанията, така че тя се забави", категоричен бе Вътев. Той добави, че имат предложение да подредят така плащанията в годината, че земеделците да ги получават тогава, когато им трябват.

 

Запитан относно бюджета земеделският министър отбеляза, че той е осигурен, а сумата ще стане известна днес следобед.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама