НОВИНИ


Почина бившият френски правосъден министър, отменил смъртното наказание в страната

1 2392 09.02.2024
Почина бившият френски правосъден министър, отменил смъртното наказание в страната
Бившият френски министър на правосъдието Робер Бадентер БГНЕС

Робер Бадентер, бивш френски министър на правосъдието, който през 1981 г. отменя изпълняваното чрез гилотина смъртно наказание в страната, почина днес на 95-годишна възраст, съобщи Ройтерс.


Адвокат и активист за човешките права, Бадентер осъществява сериозни законодателни реформи, след като социалистът Франсоа Митеран, който също е опонент на смъртното наказание, е избран за държавен глава през 1981 г. и го назначава за правосъден министър.

 

Внасянето на законопроекта за отменяне на смъртното наказание е едно от първите му действия като министър. След ревностни дебати в Сената законът официално влиза в сила на 9 октомври 1981 година.

 

През мандата на консервативния предшественик на Митеран Валери Жискар д'Естен между 1976 г. и 1977 г. във Франция са екзекутирани трима души.

 


"Адвокат, министър на правосъдието, човекът, който отмени смъртното наказание. Робер Бадентер винаги бе на страната на просвещението. Той бе фигура на века, на републиканската съвест, на френския дух", написа президентът Еманюел Макрон в своя публикация в социалната мрежа "X".

 

Еврейски интелектуалец, чийто баща умира в германски концентрационен лагер, Бадентер е силно недолюбван от френската десница, като в някои случаи негативните чувства са примесени и с антисемитизъм, отбелязва Ройтерс.



През 1982 г. той разпорежда на съдилищата да се борят по-интензивно срещу организираната престъпност, но да не препълват затворите с дребни престъпници.

 

Между март 1986 г., когато Митеран губи изборите от консервативна коалиция, водена от Жак Ширак, и март 1995 г., той е председател на Конституционната комисия на Франция. След това служи във френския Сенат между 1995 г. и 2011 година.

 

 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама