НОВИНИ


Финландия налива почти 190 млн. евро в Украйна

10 2529 09.02.2024
Финландия налива почти 190 млн. евро в Украйна
БГНЕС

Финландия одобри 22-ата доставка на военна помощ за Украйна на стойност около 190 милиона евро, обяви в прессъобщение финландското министерство на отбраната, цитирано от Укринформ.


Ведомството посочва, че финансовата подкрепа отчита както нуждите на Украйна, така и ситуацията с ресурсите на финландските отбранителни сили, но какво ще съдържа помощта и как ще бъде осигурена тя не се разкриват от съображения за сигурност.

 

Пакетът обхваща и продукти, закупени от финландски производители с отделно финансиране от 30 милиона евро.„Имаме много разработки в местната индустрия и ние, в министерството на отбраната, работим, за да гарантираме, че тези разработки могат да бъдат използвани по-ефективно в подкрепа на Украйна. Един пример за това е нашето вътрешно производство на боеприпаси“, отбеляза финландският военен министър Анти Хаканен.

 

Той изтъкна, че в момента страната му разработва дългосрочен план за подкрепа на Украйна.

 


В допълнение скандинавската държава реши да участва в коалициите за осигуряване на артилерийска техника и боеприпаси са Украйна и за обезвреждане на мини на украинска територия, действащи в рамките на Контактната група за защита на Украйна, която координира военната помощ за нападнатата от Русия страна.

 

Общата стойност на военната помощ от Финландия за Украйна досега възлиза на 1,8 млрд. евро.

 

Същевременно стана ясно, че Канада и Финландия са постигнали консенсус да работят съвместно за поствоенното възстановяване и реконструкция на Украйна.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама