НОВИНИ


Радан Кънев: В България има правосъдна мафия. Защо нямаме министър по европейските въпроси?

9 4223 09.02.2024
Радан Кънев: В България има правосъдна мафия. Защо нямаме министър по европейските въпроси?
Радан Кънев

“В България има правосъдна мафия. Повтарям това откакто съм в българската политика”, Това каза евродепутатът Радан Кънев в ефира на bTV. Той посочи, че е по-вероятно на евроизборите да има обединена листа между ПП и ДБ, а той би бил кандидат, независимо на кое място.


"Дано да има обединена листа. С радост ще бъда кандидат, не ми пука на кое място", каза той.

 

Кънев разказа и какво го провокирало да се занимава с политика - в адвокатската му кантора започнали да идват хора, питащи “можеш ли да уредиш това”. Именно това според него е търсенето на мафията в политиката, за която говори покрай разкритията с SS Club на убития Мартин Нотариуса.



"Българската политика се кове на две места - в парламента и Европейския парламент", посочи той. 

 

"България е може би една от много малкото държави в ЕС, в която се съвместяват поста външен министър и министър на европейските въпроси. В големите европейски държави европейският министър отговаря за законодателство, което веднъж прието, засяга всеки отделен гражданин и е много по-важен", посочи той и настоя и у нас да има отделен министър на европейските въпроси. "Европейската политика не е външна политика. Защо никой не е предложил това разделяне на ролите?", пита той.

 

"Европейската политика не е да ходим да си говорим, а взимане на решения, които се отразяват много силно в нашето ежедневие - в икономиката, здравето, индустрията и тн.

 

ЕС е средство българските граждани да са по-сигурни и да живеят по-добро. Той обаче не е благословение. В българската политика се изговаря европейското като получаване на пари и на закони, които трябва да спазваме. ЕС обаче е място, където отиваш и се сбиваш за интереса ни. Там си равен. България е по-добре представен от ЕП от Германия. Германия при 83 млн. души население има 96 депутати, ние при 6 млн - 17 депутата. Ние сме близо два пъти по-добре представени в ЕС от Германия", каза още той.



"Ако имахме силна икономическа политика в Европейския съюз, ние бихме могли да определяме правилата на външния пазар", смята евродепутатът.

 

"Липсата на силна администрация, която да участва на преговорите в Брюксел, ни пречи. Усещаме го като евродепутати", посочи още той.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама