НОВИНИ


Нетаняху нареди на армията да евакуира Рафах

6 2899 10.02.2024
Нетаняху нареди на армията да евакуира Рафах

Израелският премиер Бенямин Нетаняху нареди на военните да се подготвят за евакуация на цивилни от Рафах на границата с Египет, преди началото на разширената офанзива срещу Хамас в Газа. 


Около 1,5 милиона палестинци се намират на територията на Рафах в търсене на убежище след началото на войната в анклава. Тел Авив категорично отказва да се вслуша в призивите на международните партньори за разрешаване на кризата, въпреки множеството цивилни жертви. Нетаняху е решен да отмъсти за атаката на Хамас на 7 октомври, при която загинаха хиляди израелски граждани, а стотици бяха взети за заложници.  


САЩ предупредиха Израел, че нахлуването в Рафа ще бъде "катастрофа“, докато ЕС и ООН изразиха загриженост. Хуманитарните групи казват, че не е възможно всички да бъдат евакуирани от града, предават от BBC.



"Това би имало катастрофални последици, влошавайки и без това тежката хуманитарна ситуация и непоносимите жертви сред цивилните", написа в социалната мрежа Х първият дипломат на ЕС Жозеп Борел. 


По-рано през седмицата генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди за "хуманитарния кошмар“ в града. 


Нетаняху поиска военните и служителите по сигурността да "предадат на кабинета комбиниран план за евакуация на населението и унищожаване на батальоните на Хамас. Нетаняху преди дни отхвърли последните предложени от Хамас условия за прекратяване на огъня. Според властта е невъзможно целите на войната да бъдат постигнати, без напълно да се елиминира Хамас. Според Нетаняху на територията на Рафах има четири батальона на групировката. 


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама