НОВИНИ


Въпреки договорките: Част от земеделците още протестират

4 2722 10.02.2024
Въпреки договорките: Част от земеделците още протестират

Изпълнителната власт и земеделците постигнаха съгласие за изплащането на т.нар. украинска помощ и други от исканията на сектора. Протестиращите от аграрния сектор се съгласиха да прекратят протестите, но изглежда не всички са доволни от резултатите от вчерашната среща - днес две фермерски асоциации продължават блокадите - очакват се демонстрации при граничния пункт “Илинден - Ексохи”. 


Според споразумението по-малките стопанства ще получат повече пари, а по-големите - съответно по-малко като собствениците ще трябва да докажат загубите си със специална справка под формата на по-облекчена данъчна декларация. 

 

“Да. С всички се разбрахме. Въпреки че има претенции от такива, които не участваха в разговорите, но постигнатото ще получат абсолютно всички", коментира снощи пред Българската национална телевизия земеделският министър Кирил Вътев. 



Всъщност за недопускане до срещата се оплакаха например оранжерийните производители. От Националната асоциация на картофопроизводителите заявиха, че "няма да участват в уговорени мачове" и замразяват членството си в Българската аграрна камара. Те не подкрепиха подписването на меморандума.

 

Сдружението "Обединени земеделски производители" също не подкрепя споразумението и настоява за нормативни промени за държавното подпомагане на сектора, също за данъчни и регулативни облекчения, предават от БНР.



За жалост, коментира Вътев снощи, "има една част от земеделските стопани, които изкривяват отношението към всички земеделски производители". "Те реват само за пари, искат само субсидии", посочи Вътев.

 

Блокадата на пункта "Илинден - Ексохи" ще е днес между 11 и 14 часа.

 

Картофопроизводителите настояват кабинетът да поиска преразглеждане на Европейската зелена сделка, да бъде спрян вносът на продукти от трети страни.

Пред БНТ снощи министър Вътев призна, че в действителност амбициозната “зелена” политика на ЕС ги е вкарала в огромни разходи и ниски добиви.

 

ФрогНюз


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама