НОВИНИ


ВАС отхвърли искането на “Лукойл“ да не плати всички близо 70 млн. лева на държавата

4 2582 10.02.2024
ВАС отхвърли искането на “Лукойл“ да не плати всички близо 70 млн. лева на държавата

Върховният административен съд отхвърли искането на “Лукойл Нефтохим Бургас” да не плати около 24 млн. лева. Рафинерията поиска да върне на държавата по-малко от начислените й от държавата близо 70 млн. лева през декември заради разликата в цената на руския суров петрол и тази на сорта "Брент", съобщиха от ВАС. 


Решението всъщност постановява, че “Лукойл” трябва да плати цялата сума. Съдът не приема, че въпросните начислени суми ще причинят на дружеството значителна и трудно поправима вреда. От “Лукойл” твърдят, че ако бъде платена цялата сума, това ще нанесе икономически щети на рафинерията. 

 

Така ВАС отхвърля искането на “Лукойл” да се спре изпълнението на заповедта на министъра на икономиката Богдан Богданов, който в средата на тази година определи размерът на средствата за разликата в цените на “Брент” и руския суров петрол, които рафинерията дължи за декември 2023 г. Парите се внасят във Фонда за сигурност на електроенергийната система и са предвидени за транспортни компенсации от до 300 лв.

 

Рафинерията обаче изчислява различно. Според “Лукойл” размерът на тези средства е около 45 млн. лева, а не близо 70 млн. лева, както твърди икономическото министерство. Причината за това разминаване е използването на различни източници за калкулация на средномесечните цени на “Брент”. 

 

Определението по административно дело № 1239 от 2024 г. подлежи на обжалване с частна жалба пред петчленен състав на ВАС.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама