НОВИНИ


Румънски депутат: Брюксел няма да приеме Балкански Шенген

3 2508 10.02.2024
Румънски депутат: Брюксел няма да приеме Балкански Шенген

Румънски депутат: Брюксел няма да приеме Балкански Шенген


Разпокъсано Шенгенско пространство не е решение, Брюксел не би приел тристранен, балкански Шенген. Това каза в интервю за БТА румънският евродепутат Николае Щефануца. 


“Не виждам как подобна мярка, при която шенгенска държава като Гърция има свой „мини Шенген“ с още две държави, които не са част от единното европейско пространство, може да бъде приета от Брюксел. Трудно би било и от практическа гледна точка”, коментира заместник-председателят на групата на Зелените в Европейския парламент. 


Според него обаче Букурещ и София могат да постигнат споразумение за облекчаване на трафика по границите на двете страни и да тръгнат заедно да си търсят правата в Брюксел. “Трябва да имаме повече общи външнополитически проекти. Да се синхронизираме и във външнополитическо отношение. И след като и двете страни влязат в Шенген, бих искал също да видя влак, свързващ Букурещ със София за по-малко от четири часа”, смята румънският евродепутат. 


Според него Шенген не съществува наполовина. “Когато си с единия крак в автобуса, ще влезеш и с другия. И Австрия няма да може до безкрай да изтъква аргументи за миграцията. Трябва да продължим натиска”, убеден е той.


Препоръчай Сподели
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Ads / Реклама
Ads / Реклама